Alimentația în sarcină – ce mănânci, ca să ai un bebeluș sănătos

Alimentația în sarcină este una dintre marile griji ale viitoarelor mămici. Dar când esti însărcinată nu trebuie să ‘mănânci cât pentru doi’, decât la figurat. La sfârșitul celor 9 luni nu ar trebui să ai în plus mai mult de 16 kilograme, spun medicii. În timpul sarcinii ai nevoie de doar 10-15% mai multe calorii și trebuie să consumi doar 20-30 de grame de proteine în plus în fiecare zi.

Ce să mănânci, pentru ca bebe să fie sănătos:

Este bine sa consumi mai multe proteine – lapte si derivate (mai putin branzeturi si produse nepasteurizate), carne, peste – care asigura buna dezvoltare a fatului.

Carbohidratii (paine, cartofi, cereale) pe care ne-am obisnuit sa-i cam ocolim, sunt chiar recomandati in sarcina, caci furnizeaza multa energie. Ai grija insa la excese!

Grasimile sunt si ele bune in sarcina si ajuta la absorbtia vitaminelor de catre fat. Necesarul de vitamine, A si C in special, creste in timpul sarcinii.

Consuma cat mai multe alimente care sa furnizeze calciu (pe care-l gasesti in lactate, dar si in portocale si broccoli) si nu uita de suplimentele cu acid folic – o vitamina a compexului B, care poate fi gasita in legumele verzi. Medicul va prescrie, oricum, un supliment de acid folic, pentru a preveni riscul aparitiei defectelor de tub neural (spina bifida, anencefalia etc)

Mazarea, spanacul, fasolea si lintea, dar si carnea iti furnizeaza fierul de care ai mare nevoie in perioada sarcinii.

Ovaz, mere, dovleac, somon, alune, mazare/fasole, leguminoase, iaurt si humus se numara printe cele mai bune alimente pentru viitorul bebelus. La fel si ouale, a caror provenienta insa trebuie strict controlata, pentru a preveni riscul de salmonella. Un ou furnizeaza cam 6 grame de proteine, dar si colina un ingredient esential pentru dezvoltarea „circuitelor la nivel nervos si o buna memorie. Dovleacul este recomandat pentru potasiu, care ajuta la buna functionare a muschilor si inimii, leguminoasele – pentru fibre, care sunt de folos si mamei, pentru a preveni constipatia, iar iaurtul reprezinta o bogata sursa de proteine, calciu si vitamina D si este usor de digerat si tolerat chiar si lunile in care viitoare mama este chinuita de greturi. Mai exoticul humus se afla pe lista alimentelor recomandate in sarcina datorita semintelor de susan, a uleiului de masline si a lamaii din compozitie – el furnizeaza  proteine, fibra, vitamina C, fier si folati.


Mai multe articole