Alimente de care să te ferești când alăptezi

Regimul din perioada în care alăptezi este subiect de discuții aprinse între specialiști. Dacă în trecut, mămicile care alăptau erau sfătuite să stea departe de fructe și legume crude și să bea multe lactate, pentru a produce ele însele lapte de calitate, astăzi altele sunt recomandările legate de alimentație atunci când alăptezi. Uite de ce alimente ar fi bine să te ferești sau mai bine spus, la ce alimente să fii atentă și să observi eventuate reacții alergice la bebeluș.

 

Fiecare bebeluș reacționează diferit la alimentele pe care mama lui le consumă și care trec în laptele matern la câteva ore după ce au fost în farfurie la mami. Urmărește reacția bebelușului tău pe parcurul a 24 de ore de când ai ingerat un aliment potențial alergenic pentru bebe. Modificări ale scaunului, balonări, stare de agitație sau plânsul excesiv sunt câteva indicii că ceva din regimul tău nu priește celui mic.

Iată câteva dintre alimentele suspecte de a declanșa reacții la bebelușul alăptat, atunci când mama le consumă

Produsele lactate – intoleranța la lactoză este larg răspândită în rândul bebelușilor și poți observa reacții alergice la cel mic la câteva ore (intre 4-10 ore) după ce l-ai alăptat, dacă în prealabil ai consumat lapte, iaurt, brânză și alte produse derivate din lapte. Laptele de capră este cel mai bine tolerat de copii și cel mai puțin susceptibil de a declanșa reacții de intoleranță la bebeluș atunci când este consumat de mama care alăptează.

Ouăle – de fapt, nu gălbenușul, ci albușul de ou poate declanșa reacții alergice. Mare atenția și la vaccinurile care conțin proteină din albuș de ou! Dacă bebelușul tău este alergic la albuș de ou, poate intra chiar în șoc anafilactic în urma unui astfel de vaccin!

Gluten – intoleranța la gluten este foarte răspândită în rândul copiilor și foarte mulți adulți nu tolerează de fapt glutenul, fără a fi însă conștienți de acest lucru. Este de preferat să eviți să mănânci produse care conțin gluten (practic, cam toate derivatele din cereale, cu excepția orezului). Poți folosi cu încredere produsele pe bază de hrișcă  – vezi aici o rețetă de clătite cu hrișcă. 

Broccoli, conopida, varza, ceapa și varza de Bruxelles sunt pe lista alimentelor suspecte de a declanșa episoade de colici la bebeluși atunci când alăptezi și le-ai introdus în meniu. Este de preferat să le eviți .

Cafeaua, ceaiul și ciocolata fac un bebeluș mai iritabil și-i pot declanșa și anumite reacții cutanate. Ai mare grijă și consumă-le cu moderație, observând eventualele reacții alergice la bebeluș.

Medicamentele  – ca regulă generală, nu lua niciun medicament în timp ce alăptezi, înainte de a avea acordul medicului. Substanțele active din amedicamente trec în laptele matern în aproximativ 3 ore de la ingestie și pot avea urmări serioase pentru bebeluș. Analgezicele, antidepresivele, anticoncepționalele sunt cele mai periculoase pentru bebelușul tău, atunci când le-ai consumat înainte de a-l alăpta.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole