Alimente minune (V)

Acum, ca bebelusul a implinit un an, el este oficial junior si va ra­­­mane asa pana im­­pli­­neste trei ani. Juniorii sunt acei oameni mici, curiosi, care isi baga nasucul in toate.

Al doilea an de viata al bebelusului (intre un an si doi ani) este cel mai important moment pentru stabilirea preferintelor alimentare. Ceea ce va incepe sa ii placa acum ii va placea, probabil, tot restul vietii. Nu folosi mancarea drept recompensa, nici macar pe cea sanatoasa. Inlo­cu­ieste-o, in schimb, cu un zambet, o imbratisare sau un pupic mare.

Pentru a-l incuraja pe juniorul tau sa incerce alimente noi, plaseaza cantitati mici din aceste alimente aranjate frumos pe o farfurioara. Atentie, insa, o farfurioara prea plina il poate coplesi pe copil. Taie alimentele in buca­­te­­le simplu de mancat. Da o latura amuzanta felurilor de mancare sanatoase. Distrage atentia copilului atunci cand ii oferi alimente noi sau pe care nu le agreea­­za. Pentru ca atentia sa nu se mai concentreze pe mancare, vorbeste cu el despre ceea ce ii place, cum ar fi despre personajul sau preferat de la televizor.

Ofera juniorului sentimentul de control asupra preferintelor alimentare prin adresarea unei in­­­­trebari cu alegere multipla: „La desert ti-ar placea sa mananci mere sau pere?. Alaturi de orice aliment nou, ofera-i un aliment care ii place.

Daca il implici pe junior in prepararea mancarii, va fi mult mai probabil ca acesta sa o manance. Lasa-l sa rastoarne ceasca de faina in bol, sa rupa salata si sa stearga masa. Va fi amuzant, chiar daca prepararea mancarii va necesita mai mult timp!

Juniorii isi testeaza constant limitele, iar ora meselor nu reprezinta o exceptie. In unele zile va refuza sa consume toate alimentele cu exceptia unuia, iar sapta­ma­na care urmeaza va manca un alt aliment si le va refuza pe toate celelalte. Parintii ingrijorati trebuie sa stie ca juniorii nu au nevoie sa manance foarte mult pentru a ramane sanatosi.

In cartea sa, Touchpoints, dr. T. Berry Brazelton defineste o „dieta minimala zilnica pentru al doilea si al treilea an (intre 1-3 ani, junioratul):

  • 480 ml de lapte (2 cani, patru portii de 120 ml sau patru portii de 1/2-1 cana) sau echivalentul in branza, iaurt sau inghetata;
  • 60 g de alimente cu proteine si fier (carne sau ou) sau cereale fortificate cu fier;
  • 30 ml de suc de portocale sau suc proaspat;
  • o multivitamina pentru a acoperi legumele neconsumate.
     

 

Page: 1 2

Mai multe articole