Alimente pentru sănătatea şi frumuseţea ta

Tot căutând cele mai bune medicamente sau tratamente, te-ai gândit că secretul sănătăţii este chiar în faţa ta?

 

Piele impecabilă cu somon

„Atuurile somonului sunt proteinele de calitate şi grăsimile cu valoare biologică ridicată, adică acizii graşi esenţiali omega-3, explică lector dr. Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

„Acizii graşi omega-3 sunt foarte importanţi în terapia antiîmbatrânire: ajută la combaterea apariţiei premature a ridurilor, celulitei şi a pierderii elasticităţii pielii şi la repararea ţesuturilor acesteia.

Îl poţi servi: filé de somon la grătar, la cuptor sau pregătit la aburi.

 

Slăbeşti mai repede cu orez brun

Consumă alimentele cu un indice glicemic scăzut, aşa cum este şi orezul brun, şi nu vei mai avea probleme cu greutatea.

Spre deosebire de orezul alb, orezul brun este „împachetat cu minerale, vitamine şi fibre care ajută la accelerarea metabolismului.

Îl poţi servi: Orezul brun este excelent în combinaţie cu legumele, însă dacă vrei un desert, poţi pregăti clasica budincă de orez… brun.

 

Mai puțin stres cu sparanghel

Este un concentrat de acid folic şi vitamina C care contribuie la diminuarea nivelurilor de hormoni de stres.

Îl poţi servi: Sparanghelul se poate pregati în numeroase feluri, însă evită prăjirea acestuia în ulei.

Optează în special pentru fierbere, pentru mâncărurile gătite la aburi sau la grătar şi combină-l cu alte legume.

 

Un colesterol scăzut cu avocado

Grăsimile monosaturate din avocado pot contribui, în primul rând, la scăderea colesterolului „rău.

Îl poţi servi: Fie într-o salată verde sau, tăiat, în orez sau salată de paste.

Un guacamole gătit în casă este bine-venit: amestecă avocado cu iaurt, chilli şi suc de lamâie.

 

Abdomen plat cu iaurt

Iaurturile cu probiotice cresc nivelurile de bacterii benefice din intestin, care calmează excesul de gaze sau balonare.

Îl poţi servi: Adaugă felii de fructe sau piure de fructe, pentru un desert sănătos, sau amestecă-l cu bucaţi de castraveţi, suc de lamâie şi mărar, pentru un veritabil sos Tzatziki.

 

Scapă de indigestie cu kiwi

„Indigestia poate apărea şi din cauza insuficienţei în stomac a unei enzime esenţiale, numită pepsină. Kiwi conţine peste 65% acid alfa linoleic şi, implicit, actinidina, o enzimă care mimează proprietăţile biochimice ale pepsinei.

Fibrele, vitaminele E și C, potasiul şi magneziul îl recomandă ca pe un fruct minune pentru o bună funcţionare digestivă, explică Lygia Alexandrescu.

Îl poţi servi: În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

 

Scapă de răceală cu usturoi

Substanţa cunoscuta sub numele de Allicin, din usturoi, are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, de aceea recomandarea vârstnicilor de a consuma usturoi este valabilă şi în prezent.

Îl poţi servi: Amestecă bucăţelele de usturoi cu un iaurt natural, adaugă sare şi piper, pentru un sos care te va duce cu gândul la îmbietoarele arome ale Orientului Mijlociu.

Pregăteşte la cuptor o garnitură din usturoi, ardei, ceapă roşie, morcovi, cartofi şi dovlecei. Presară brânză feta cu 10 minute înainte de a fi gata.

 

Dispoziție din ce în ce mai bună cu ovăz

Acum eşti bine-dispusă, în minutele următoare ai stări de melancolie sau nervozitate? Ovăzul eliberează energie treptat, menţinând acelaşi nivel al zahărului din sânge (şi al dispoziţiei).

Ovăzul este şi o sursă de seleniu care, se spune, ajută la combaterea depresiei.

Îl poţi servi: În stilul britanicilor, adică sub forma unui mic dejun cu terci de ovaz. Pentru un prânz copios, alege file de macrou, trece-l printr-un ou bătut, acoperă-l cu ovăz şi prăjeşte-l.

 

Coacăze negre… hrană pentru creier

Sunt pline de flavonoide, substanţe care ajută la dilatarea vaselor de sânge şi, astfel, la circulaţia sângelui şi a oxigenului catre creier. În plus, au un gust grozav!

Le poţi servi: Proaspete sau congelate, amestecă-le cu iaurt, lapte şi miere pentru un smoothie care îți va pune creierul în mişcare.

 

Citește mai multe aici

Mai multe articole