Alimentele organice

Legumele organice sunt produse de fermieri care folosesc metode naturale de prelucrare la toate nivelurile.

Sunt plantate in soluri fara ingrasaminte, sunt crescute fara ajutorul substantelor chimice, asa, ca pe vremuri, cu secole in urma.

Tehnologia si progresul au adus extrem de multe lucruri bune. Dar si cateva elemente mai putin benefice sanatatii noastre.

De la baza (paine, legume, carne), alimentele pe care le gasim acum in magazine sunt in foarte mica masura naturale. Ele contin conservanti, amelioratori de gust, coloranti naturali s.a.

In opozitie cu tendinta pietei, de a modifica cat mai mult alimentele (genetic sau prin folosirea conservantilor), a aparut mancarea organica, 100% naturala.

Procesul de fabricatie nu implica ingrasaminte chimice, modalitati de prelucrare tehnologica cu chimicale si nici modificare genetica.

Sa luam exemplul branzei: vaca de la care se ia laptele a mancat doar alimente naturale (iarba netratata chimic), laptele se prelucreaza fara adaosuri artificiale si produsul obtinut se ambaleaza cat mai ecologic.

10 motive pentru care sa alegi alimentele organice:
1. Produsele organice sunt sanatoase pentru ca nu exista pesticide in terenul cultivat, nici ierbicide si nici otravuri folosite impotriva daunatorilor. Alte produse contin nitrati care, in doze mari, devin cancerigeni si pot cauza probleme sangvine.

2. Gustul alimentelor organice este mult superior celor tratate chimic, iar acest lucru a fost dovedit si de studiile realizate cu animale. Acestea alegeau produsele biologic pure in locul celor obtinute cu ajutorul ingrasamintelor.

3. Produsele organice sunt mai scumpe, pentru ca productivitatea la hectar este redusa. Nefolosirea ingrasamintelor chimice duce, insa, la mai o calitate mai buna.

4. In tarile occidentale, produsele biologice sunt mai bine verificate, ceea ce le asigura o calitate mai buna si-ti permite sa ai mai multa incredere in ele.

5. Proteinele care se gasesc in alimentele organice sunt de mai buna calitate, desi in numar mai mic.
Explicatia consta in faptul ca ingrasamintele chimice produc azot, care este indispensabil plantei pentru fabricarea proteinei.
Aceste proteine, insa, nu au multi aminoacizi esentiali, substante necesare organismului.

6. Pentru ca produsele organice sunt mai scumpe, in Europa unii producatori au vandut alimente neecologice ca fiind biologice. De aceea, fii atenta cand cumperi astfel de produse: pe eticheta se mentioneaza ca produsul este organic doar daca 95% dintre ingrediente provin din agricultura ecologica.
7. Doi din trei francezi aleg produsele biologice pure in locul celor obisnuite si asta din pricina gustului mai bun si a savorii naturale. Nu degeaba se spune ca gustul rosiilor de gradina e inegalabil!

8. Studiile au demonstrat ca produsele organice sunt mai bogate in vitamine si minerale. Acest fapt este explicabil prin faptul ca sunt obtinute intr-un mediu ecologic controlat, fara aport de substante chimice.

9. Solul pe care se cultiva produsele ecologice este mai natural, mai sanatos. Astfel, daca pe viitor se vor construi locuinte pe el, acestea nu vor avea riscuri de contaminare cu resturi de substante chimice. De asemenea, panza freatica va fi mai curata in locurile unde se practica agricultura ecologica.
Suedia si Austria sunt cele mai mari practicante ale agriculturii „‘curate', 9% din suprafata arabila fiind dedicata acesteia.

10. Desi un produs organic (biologic sau ecologic) nu este si dietetic, el este de preferat celor obisnuite pentru ca aportul caloric este mai crescut.

Text: Valentina Vuxanovici, Foto: Dreamstime.

Mai multe articole