Aspirina în sarcină, la copii și în alăptare

Aspirina in sarcina, la copii și in alaptare -Foto Northfoto

Aspirina sau acidul acetilsalicilic nu este un medicament care se poate lua fără riscuri în sarcină, chiar dacă este considerată de mulți oameni pastila bună la toate.

Aspirina se poate lua în timpul sarcinii doar dacă medicul consideră că este absolut necesar și asta numai după ce sunt puse în balanță beneficiile și riscurile.

Aspirina în sarcină

De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase studii ale efectelor tratamentului cu aspirină sau acid acetilsalicilic în sarcină. Spre deosebire de studiile făcute cu alte medicamente, în cazul aspirinei cercetările s-au făcut și pe oameni, nu doar pe animale. Rezultatele studiilor au arătat că aspirina nu este un medicament ce poate fi luat fără riscuri în timpul sarcinii, decât în doze foarte mici și nu în ultimul trimestru de sarcină.

Mai mult, Administratia de Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration – FDA), organizația americană responsabilă cu reglementarea și acordul de punere pe piața a medicamentelor și a alimentelor, a emis un avertisment potrivit căruia aspirina nu ar trebui administrată în ultimul trimestru de sarcină decât dacă este absolut necesar și medicul ia această decizie. Riscurile sunt foarte mari atât pentru mamă cât și pentru copil.

  • Când se prescrie aspirina în sarcină

Tratamentul cu aspirină în sarcină poate fi recomandat de medic în cazul în care există riscul de preeclampsie. În situația în care specialistul încadrează gravida într-unul dintre gradele de risc de preeclampsie poate fi necesară administrarea de acid acetilsalicilic sau aspirină. Aceasta are rolul de calmare a activității plachetare și, astfel, inhibă tendința de coagulare a sângelui.

Aspirina nu se ia în niciun caz în timpul sarcinii pentru a trata răceala, febra sau anumite dureri.

  • Ce este preeclampsia

Preeclampsia este o afecțiune ce poate avea urmări grave în timpul sarcinii, de aceea pacientele care prezintă risc necesită supravegherea îndeaproape din partea medicului. Preeclampsia implică valori crescute ale tensiunii arteriale, pierderi de proteine în urină, umflături la nivelul mâinilor și al picioarelor, luarea bruscă și în greutate în ultimele luni de sarcină.

În cazul femeilor cu preeclampsie sistemul de coagulare al sângelui tinde să devină hiperactiv și acesta este motivul pentru care medicii pot recomanda doze mici de aspirină, aceasta având rolul de a inhiba această tendință.

Preeclampisa poate duce la naștere prematură sau la nașterea unor copii cu greutate scăzută. În formele grave, această afecțiune poate duce la blocaj renal, atac cerebral sau chiar deces.

  • Riscurile tratamentului cu aspirină în sarcină

Specialiștii de la Clinica Mayo spun că aspirina poate fi luată în doze mici în timpul sarcinii, dar este bine să se facă acest lucru numai la recomandarea medicului. Administrarea unor doze crescute de acid acetilsalicilic poate duce însă la scăderea greutății fătului sau, în cazuri mai grave, chiar la decesul fătului sau al nou-născutului.

Un alt risc, mai puțin frecvent semnalat în cazul administrării aspirinei în sarcină, este acela al rupturii de placentă, adică desprinderea placentei de peretele uterin.

De asemenea, medicii de la clinica citată susțin că tratamentul cu aspirină în sarcina avansată poate afecta inima și circulația sanguină a fătului și nou-născutului.

Mai mult, în cazul în care asiprina este administrată în ultimele două săptămâni de sarcină poate duce la sângerări ale fătului înainte de naștere sau în timpul acesteia sau la sângerări ale copilului nou-născut. De asemenea, aspirina luată în doze mari în ultimele trei luni de sarcină poate crește durata sarcinii, poate duce la travaliu prelungit și la grave hemoragii ale mamei în timpul nașterii sau după aceea.

Aspirina în timpul alăptării

În ceea ce privește administrarea aspirinei la femeile care alăptează, specialiștii de la Clinica Mayo avertizează că acidul acetilsalicilic trece din sânge în laptele matern. Cu toate acestea, aspirina în doze mici nu este contraindicată în timpul alăptării. Pot apărea însă probleme în cazul administrării frecvente de asipirină sau în doze mai mari la femeile care alăptează. Studiile arată că poate exista o conexiune între apariția Sindorumului Reye la copii și tratamentul cu aspirină luat de mamele care alăptează.

Aspirina la copii

Este interzis tratamentul cu aspirină la copii și chiar și la adolescenți în cazul febrei, al răcelilor, al gripei, al varicelei sau al altor infecții virale fără a consulta în prealabil medicul pediatru. Există un risc major ca în aceste cazuri administrarea de aspirină să fie cauza unei boli numite Sindromul Reye. Aceasta este o afecțiune ce apare după o boală virală și este asociat tratamentului cu acid acetilsalicilic în stări febrile. Sindromul Reye este o afecțiune destul de rară, dar este gravă și implică insuficienţă hepatică sau chiar comă hepatică.

Aspirina precum și alte medicamente elliberate fără prescpriție medicală nu se dau copiilor cu vârsta de până în patru ani, fără a discuta în prealabil cu medicul.

Citește și: Medicamente periculoase pentru bebeluși

Cum să-i dai medicamente

ATENȚIE, consultați întotdeauna medicul înainte de a lua aspirină în sarcină sau alte medicamente eliberate fără prescripție medicală! Aspirina în sarcină nu este un medicament sigur în cele mai multe dintre cazuri! Excepțiile de la aceste situații pot fi stabilite doar de medici, care vor prescrie acidul acetilsalicilic numai după ce vor lua în calcul beneficiile și riscurile.

Text: Alina Serea

Mai multe articole