Astmul la copii – provocat de mucegai

Mucegaiul are nevoie de umezeala si caldura pentru a se dezvolta si, din pacate, nu trebuie sa traiesti in vreun paradis tropical ca sa-i oferi conditiile de care are nevoie sa infloreasca.

Sporii de mucegai sunt peste tot si asteapta doar apa pentru a-si incepe cresterea. Ciuperca poate fi prezenta in interiorul casei pe durata intregului an, dar ii prieste foarte tare si exteriorul – gramezile de frunze, iarba, fan si chiar pamant sunt un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercii, care este foarte rezistenta si cunoaste sute de variante.

Mucegaiul este unul dintre alergenii cei mai periculosi, iar inhalarea sporilor poate declansa reactii dintre cele mai diverse, de la stranut, nas curgand, senzatia de mancarime si usturime a ochilor, pana la tuse.

Riscuri de alergii si astm
Daca bebelusul tau are un teren atopic (adica exista in familie persoane care sufera de alergii, ceea ce multiplica riscul ca si el sa fie alergic) si este expus in primii ani la mucegai, va dezolva multiple alergii de-a lungul intregii vieti, spun specialistii.

Cercetarile arata ca bebelusii care traiesc in case in care exista mucegai sunt expusi unui risc de doua ori mai mare de a dezvolta astm, chiar daca nimeni in familie nu sufera de aceasta boala.

Astmul si mucegaiul sunt o combinatie tare periculoasa – copiii care au astm avand reactii la mucegai mult mai severe decat in cazul altor alergeni.

Ce poti face
In ultimii ani, incidenta astmului in randul copiilor a atins cote ingrijoratoare – numai in Statele Unite sunt mai mult de 5 milioane de copii care sufera de astm, majoritatea prezentand simptome inainte de varsta de un an. Specialistii indica drept vinovati alergenii, atat cei din hrana, cat si din mediul inconjurator.

Un episod de astm se petrecere in urma expunerii la alergeni si declanseaza un raspuns care are ca efect blocarea cailor respiratorii, producerea de mucus in exces si spasm. In cazul bebelusilor, insuficienta respiratorie este inca si mai grava.
Asadar, nu este de glumit cu mucegaiul.

Nu mai vorbim despre aspectul estetic – o casa poate fi oricat de frumoasa, luminoasa si interesant decorata, efectul se anuleaza daca peretii sunt mucegaiti.

In pericol sunt de obicei baia si bucataria – zone unde exista in mod frecvent combinatia de umezeala si caldura care ii place atat de tare mucegaiului. Ce poti face pentru a preveni aparitia lui?

In primul rand, sa folosesti inca din momentul renovarii apartamentului materiale special concepute anti-mucegai, de la vopseluri, pana la chitul sau siliconul folosit pentru faianta si gresie.

Apoi, sa ai grija la ventilarea incaperilor (lasa ferestrele deschise dupa ce faci baie sau atunci cand gatesti) si sa cureti sistematic suprafetele care sunt predispuse la aparitia mucegaiului.

Ce sa stii
Mucegaiul poate ramane mult timp neobservat in baie sau bucatarie, inainte de a se instala definitiv si ireme-diabil, sporii produsi de acesta cautand un loc potrivit pentru inmultire constanta.

Atunci cand tencuiala, siliconul sau peretele lasa sa apara la suprafata pete colorate, de obicei e prea tarziu pentru o interventie eficienta. Acesta este motivul pentru care protectia trebuie planificata inca din stadiul amenajarii si decorarii interioare.
 

Text si foto: revista Baby.

Mai multe articole