Avortul spontan sau pierderea sarcinii. Semne, cauze, simptome

Pierderea unei sarcini sau avortul spontan este o lovitură grea pentru orice femeie care își dorește un copil. Este un șoc emoțional resimțit și de cea care dorește să devină mamă, dar și de apropiații ei. Și, câteodată, este destul de greu și din cauza simptomelor fizice pe care o femeie le resimte în cazul unui avort spontan.

Este bine să fim informate în ceea ce privește pierderea unei sarcini, tocmai pentru că ceea ce nu știm ne sperie și mai tare, dar și pentru a ști cum să facem față.

Ce este avortul spontan

Avortul spontan este atunci când o sarcină este pierdută înainte de vârsta de 20 de săptămâni. Dacă sarcina este pierdută înainte de 12-14 săptămâni se cheamă avort spontan precoce.

Cât de frecvente sunt avorturile spontane

Din nefericire avorturile spontane precoce sunt destul de frecvente. De multe ori se întâmplă ca o femeie să piardă sarcina înainte ca ea măcar să știe că este însărcinată. Șansele unui avort spontan, în cazul în care un test de sarcină a ieșit pozitiv, sunt de 20%, adică una din cinci femei pierd sarcina până în săptămâna 12.

Avortul spontan care survine după săptămâna 14 de sarcină nu este la fel de frecvent, se întâmplă cam în 1% dintre cazuri. Dar în acest caz complicațiile sunt mai greu de suportat atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. Deja proaspeții părinți vorbesc despre copilul lor atunci când se referă la sarcină.

Există și cazuri, tot în procent de 1%, când apare avortul spontan recurent. Adică o femeie poate pierde trei sau mai multe sarcinii consecutiv.

Care sunt cauzele avortului spontan

Avortul spontan precoce se întâmplă cel mai adesea din cauza faptului că embrionul nu s-a dezvoltat așa cum ar fi trebuit. Problemele cromozomiale sunt cele mai comune, iar aceste probleme nu au o cauză anume.

Pentru a se dezvolta corespunzător fătul are nevoie de 23 de cromozomi de la mamă și 23 de la tată. Anomaliile pot împiedica fătul din a se dezvolta normal. Ele pot apărea din cauza unui număr greșit de cromozomi sau din cauza unor schimbări survenite la nivelul cromozomilor.

Avortul spontan după săptămâna 14 de sarcină apare mai ales din cauza unor probleme de sănătate pe care femeia le are, dar acest lucru nu este valabil în 100% din cazuri.

Femeile care pierd mai multe sarcini la rând ajung să fie disperate și vor să știe cu orice preț care este cauza, însă de foarte multe ori nu există una care poate fi determinată de medic. Speranța constă în faptul că trei sferturi din femeile care au suferit de avort spontan recurent au ajuns într-un final să aibă un copilaș sănătos.

Citește și: Vârsta sarcinii- Cum calculezi câte săptămâni de sarcină ai

Cum știu că risc un avort spontan

Este foarte greu de stabilit dacă o femeie este sau nu supusă acestui risc. De multe ori pierderea unei sarcini poate avea loc fără un motiv anume și fără a putea fi prevenită. Acest lucru este valabil mai ales în cazul avortului spontan precoce.

Totuși, există câțiva factori care ar putea fi responsabili pentru avortul spontan:

Vârsta

Cu cât o femeie rămâne însărcinată la o vârstă mai înaintată cu atât șansele unei anomaliile cromozomiale sunt mai mari. La vârsta de 30 de ani, spre exemplu, riscul este de 20%. La 42 de ani, riscul crește la 50%.

Starea de sănătate

O femeie care are probleme de sănătate este bine să încerce să le trateze, pe cât posibil, înainte de a rămâne însărcinată. Kilogramele în plus sunt o cauză comună, pentru că acestea supun femeia la risc de diabet sau probleme cu tiroida și, astfel, cresc riscul unui avort spontan.

Sindromul antifosfolipidic, cunoscut sub numele de Sindromul antifosfolipidic anticorpi, APS, Sindromul Hughes, sau sânge Lipicios ( o boală imună care provoacă formarea cheagurilor de sânge, tromboze, în vene și artere) este una dintre cauzele comune ale unui avort spontan. Acest sindrom se poate însă trata.

De asemenea, unele anomalii ale uterului pot fi cauza unui avort spontan.

Și infecțiile pot cauza un avort spontan, printre cele mai frecvente numărându-se listeria și toxoplasmoza. La fel și bolile cu transmitere sexuală, precum sifilisul, sau unele care le afectează pe femei la nivel hormonal- precum ovarele polichistice- sunt de asemenea posibile cauze ale unui avort spontan.

Stilul de viață

Se știe deja foarte bine și a fost deovedit în nenumărate rânduri că fumatul, consumul excesiv de alcool și drogurile cresc cu mult riscul unui avort spontan. Chiar și consumul excesiv de cofeină poate fi cauza pierderii unei sarcini. Totuși, ca idee, o femeie însărcinată poate bea fără riscuri o ceașcă de cafea pe zi.

Mituri despre avortul spontan

Sunt numeroase mituri despre cauzele posibile ale pierderii unei sarcini. Multe dintre acestea nu fac altecva decât să sporească starea de anxietate a femeii însărcinate sau chiar sentimente de vinovăție.

Cele mai comune mituri sunt legate de sexul în timpul sarcinii sau de stres. Niciun studiui efectuat până acum nu a putut dovedi că există vreo legătură între sexul în timpul sarcinii și un avort spontan. La fel se întâmplă și în cazul stresului.

De asemenea, o femeie sănătoasă care practică un sport sau merge frecvent la sală, nu are motive să renunțe, ci doar trebuie să fie atentă și să scadă atât ca intensitate cât și ca dificultate exercițiile pe care le face.

Avortul menstrual- cum știu când am un avort spontan?

Cel mai evident semn al pierderii unei sarcini este sângerarea. În multe cazuri apare ceea ce se cheamă avort menstrual, când femeile resimt simptomele unei menstruații- dureri și sângerări- și cred că este vorba despre o menstruație întârziată, însă este de fapt vorba despre un avort menstrual, unul precoce. În aceste situații se întâmplă ca o femeie să piardă sarcina înainte de a ști că este însărcinată.

Unele avorturi spontane nu sunt descoperite decât dacă se fac ecografiile de început de sarcină, când medicul descoperă că sacul embrionar este gol, fără embrion. Șocul este cu atât mai mare pentru femeile care nu au avut deloc simptome, căci acest lucru este, din păcate, posibil.

Câteodată, în cazul unui avort spontan, nivelul hormonilor caracteristici sarcinii scade și femeia va scăpa instantaneu de grețuri și de greutatea din sâni. Totuși, dispariția acestor simptome este absolut normală după 12-13 săptămâni de sarcină.

Avortul spontan care intervine după săptămâna 14 de sarcină este însă o experiență dificilă și foarte neplăcută. Apar sângerări abundente și, câteodată, chiar se rupe apa. Acestea sunt însoțite de dureri intense asemănătoare celor din timpul travaliului. Sunt însă și cazuri când această durere nu apare sau nu este atât de intensă.

Citește mai multe despre sângerările în sarcină : Primul simptom de sarcina: sangerarea de implantare
Menstruația peste sarcină. Este posibil să fii însărcinată daca ți-a venit ciclul?

Am sângerat, înseamnă că voi pierde sarcina?

Sângerarea ușoară, de forma unei pete pe chilot este destul de frecventă în primele săptămâni de sarcină și în majoritatea cazurilor ea nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Este bine totuși ca orice sângerare să fie discutată cu medicul. Acesta va stabili dacă este sau nu nevoie de analize suplimentare.

Dacă sângerarea continuă însă și nu e vorba de o simplă pată, ea poate fi semnul unui avort spontan.

Cum pot să trec peste pierderea sarcinii

Un avort spontan este o experiență grea pentru orice femeie care își dorește un copil. Pierderea unei sarcini este tragică indiferent de vârsta sarcinii. Cele care trec prin asta trebuie să-și acorde timpul necesar, în care să-și permită să plângă, să se descarce. La fel, și partenerul de viață poate fi afectat, și el va avea nevoie de o perioadă în care să poată accepta această pierdere. Amândoi veți avea nevoie de timp în care să vă reveniți, să acceptați ceea ce s-a întâmplat și mai ales să nu vă pierdeți spernța că veți deveni părinți.

Este bine să vă acordați un timp înainte de a încerca din nou să faceți un copil, chiar dacă dorința este una foarte puternică. Statisticile arată că majoritatea femeilor care au pierdut una sau mai multe sarcini reușesc să aibă un copil perfect sănătos.

Surse: babycenter.com, mayoclinic.org
Foto: Northfoto
Text: Alina Serea

Mai multe articole