La prima vedere, James Harrison este un batranel tipic. Isi iubeste fiica si nepotii, colectioneaza timbre si imi place sa faca plimbari in aer liber, insa ceea ce il face extraodinar este ceea ce ii curge prin vene.
Supranumit si „omul cu bratul de aur', James a donat plasma din bratul drept aproape saptamanal, in ultimii 60 de ani. Motivul pentru care face asta dateaza din copilaria sa, cand a fpst supus unei interventii chirurgicale grele.
James, in varsta de 78 de ani, isi aminteste ca in 1951, pe cand avea doar 14 ani, a fost supus unei operatii de indepartare a unuia dintre plamani. Cand si-a revenit dupa operatie, tatal sau i-a explicat ce s-a intamplat. I-a povestit ca a fost necesara o trasnfuzie de 13 litrii de sange si ca datorita celor care au donat, viata lui a fost salvata. Acela a fost momentul in care a decis ca atunci cand va putea, va deveni donator, exact ca tatal sau.
Dupa ce a donat sange pentru prima data, James a fost chemat de medici si i s-a spus ca sangele sau poate fi raspunsul la o afectiune mortala.
Jemma Falkenmire, reprezentatul Crucii Rosii din Australia, care se ocupa de departamentul de donare de sange, a explicat pentru CNN.com ca in Australia, pana in 1967, anual mii de bebelusi mureau din cauze necunoscute. In plus, femeile sufereau nenumarate avorturi spontane sau nasteau bebelusi cu afectiuni cerebrale grave.
Toate acestea erau rezultatul bolii denumita „Incompatibilitatea materno – fetala in sistemul Rhesus', sau pe scurt „Incompatibilitatea de Rh', o afectiune in care sangele gravidutelor incep sa atace celule sanguine ale bebelusulu din burtica, ceea ce, in cel mai rau caz, rezulta in afectiuni cerebrale sau decesul bebelusului.
Incompatibilitatea de Rh apare atunci cand gravida are sange cu Rh negativ iar bebelusul din burtica are Rh pozitiv, mostenit de la tata. Daca mama a fost sensbilizata la sangele cu Rh pozitiv, in general in timpul unei sarcini precedente in care a avut un bebelus cu Rh pozitiv, se poate ca organismul ei sa produca anticorpi care sa distruga celulele sanguine „straine' ale bebelusului.
S-a descoperit ca James care in sange un anticorp neobisnuit si in 1960, a inceput sa lucreze alaturi de medici pentru a folosi anticorpii sai pentru crearea unei injectii denumita vaccin imunoglobulina Anti-D (RH). Acest vaccin impedica gravidele cu Rh negativ sa dezvolte anticorpii in timpul sarcinii.
Conform Crucii Rosii, James impreuna cu vaccinul anti-D a salvat peste 2 milioane de bebelusi pentru ca din sangele lui se face vaccinul care salveaza viata bebelusilor ai caror mamici au RH negativ. Fiecare fiola de vaccin din Australia este realizata din sangele lui James.
Una din vietile salvate de James, este a bebelusului Samuel, care nu are decat 5 sapamani. Mama sa Kristy, a primit vaccinul anti-D in timpul celei de-a doua sarcini si datorita anticorpilor furnizati de James, Samuel este al patrulea copil sanantos al familiei.
De asemenea, James a fost declarat erou national si pana in prezent a donat plasma de peste 1.000 de ori. In ciuda distinctiilor pe care le-a primit, James a declarat pentru CNN ca nu se considera un erou ci un om normal care face un gest firesc.
Text: Simona David