Bate copiii – ce e de făcut?

Tocmai când răsuflai ușurată că cel mic s-a adaptat bine la grădi, educatoarea te întâmpină cu o față îngrijorată – doamnă, copilul dumneavoastră este extrem de agresiv: bate copiii, îi mușcă, îi zgârie, vorbește foarte urât! Cum reacționezi într-o asemenea situație?

 

Prima reacție a părintelui căruia i se spune așa ceva este verificarea cu cel mic – „Este adevărat, iubire, ai bătut copiii? Dar de ce, dragul meu, ai făcut așa?'. Aceasta este prima greșeală din discuția cu educatoarea, căci întrebarea reflexă a părintelui pune sub semnul întrebării ce a spus educatoarea și îi induce copilului ideea că el este mai important decât adultul care îl are sub supraveghere. O reacție încă și mai nepotrivită este ca mama, în prezența copilului, să întrebe edcuatoarea ce i-au făcut ceilalți copii îngerașului ei, de acesta a devenit agresiv. Ce înțelege copilul? Că violența este acceptabilă, atât timp cât este un răspuns la o provocare. Deci, el, copilui poate face orice atât timp cât găsește un pretext pe post de justificare. Așa că cel mic prinde din zbor ideea, găsește repede o explicație pentru comportamentul lui, iar părintele concluzionează că educatoarea are ceva cu copilul lui. Și nu ia în considerare avertismentul. Comportamentul agresiv al copilului însă se repetă, ba, mai rău, la următoarea ședință cu părinții, mama și tatăl copilului agresiv primesc un ultimatum.

Cum a devenit copilul agresiv?

Un copil agresiv este, în primul rând, un copil care nu își poate controla comportamentul. La un an, nu ne vom aștepta ca un copil să fie capabil să se controleze, el nici la doi ani nu este înca foarte stăpân pe reacțiile sale, însă începe să și le modeleze prin reacțiile celorlalti, prin efectele pe care le produce în mediul social felul în care se poarta cel mic.

Reacția părinților la agresivitatea copilului și propriul lor model de comportament sunt extrem de importante în corectarea acestei probleme. Un părinte agresiv va fi un „profesor' pentru copilul care tinde să reacționeze violent.

Ce poți face când copilul tău bate copiii

Identificarea/recunoasterea problemei ca atare (adica a admite că îngerașul tău are o problema) este un prim pas. A cauta mereu explicatii – poate ca a fost provocat, doamna nu era atentă, doamna are ceva cu el etc. – nu face decât să încurajeze copilul să continue sp bată copiii sau să se manifeste agresiv în alte moduri.

Cum să reacționeazi după ce ești informată că micuțul tău bate copiii:

Îi spui că ești foarte supărată că bate copiii, că acest comportament este inacceptabi. Mâine le va duce copiilor agresați dulciurile lui preferate (de exemplu) și le va cere scuze, iar astazi nu va mai face o anumită activitate preferata. El se va revolta când i se va interzice, însă tu nu vei ceda, vei fi empatică, dar fermă: ‘știu că ești foarte suparat că nu te joci/ nu te uiți la tv etc., însa mâine, când te vei juca frumos cu copiii, vei avea voie să faci asta.

Nu agresa la rândul tău copilul, nici vorbindu-i urât, nici dându-i o pălmuță.
Pedeapsa pentru violență nu va fi niciodată violența. O palmă peste fund, ca să se învețe minte, arată copilului un model pe care-l va copia, iar agresivitatea lui către ceilalți va crește.

foto Shutterstock

Mai multe articole