Bebe la masă – ce vrea el?

Te-ai întrebat vreodată cum percepe bebeluşul tău momentul mesei şi cam care sunt sentimentele lui legate de toată povestea cu alimentaţia? Ei bine, se pare că…

Atunci când are 10 săptămâni, bebe ştie deja care e sursa lui de hrană şi va reacţiona ca atare. Între 4 şi 6 luni, începe deja să vrea şi socializare în timpul mesei, nu este preocupat doar de a se hrăni, pur şi simplu.

După 6 luni, începe să-i placă ritualul mesei şi să fie pus în propriul lui scăunel pentru masă. Deja începe să-şi manifeste preferinţele sau neplăcerea de a consuma un anumit fel de mâncare.

6 luni este vârsta la care bebeluşii au deja în meniu şi o masă solidă. Laptele matern sau formulele nu le mai pot acoperi, singure, nevoile nutriţionale.

După 9 luni, este mult mai prezent la tot ce presupune a mânca, observă comportamentele alimentare ale celor din jur şi încearcă să le imite.

Între 12-18 luni, vrea să fie tratat şi el ca un adult, şi vrea acest lucru din principiu, nu neapărat pentru că îi plac mâncărurile pentru adulţi. Înţelege cerinţele simple sau micile comentarii făcute la masă. După 18 luni, până la 2 ani, masa nu mai e aşa amuzantă, pentru că există alte lucruri importante. Şi apetitul scade.

Acum, copiilor le place să mănânce cu mâinile, deşi ştiu foarte bine să folosească linguriţa, deoarece acum, pentru ei sunt importante texturile şi consistenţele lucrurilor, deci, şi ale alimentelor.

Introduceţi fiecare aliment nou pe rând. Aşteptaţi cel puţin câteva zile înainte de a introduce un alt aliment nou, şi pentru a avea timp să detectaţi eventuale reacţii alergice.

  • Orice nou aliment trebuie dat în cantităţi mici – nu mai mult de câteva linguriţe o dată.
  • O masă solidă, la începutul diversificării, nu trebuie să fie solidă în adevăratul sens al cuvântului, consistenţa trebuie să fie lejeră, densitatea crescând pe măsură ce abilităţile bebeluşului de a mesteca şi înghiţi se dezvoltă.
  • Când începeţi diversificarea, folosiţi o linguriţă specială pentru bebeluşi, cu ajutorul căreia să plasaţi alimentele pe mijlocul limbii copilului, pentru a-l ajuta să înghită – reflexul bebeluşilor este să împingă cu limba şi să scoată mâncarea afară.

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole