Bebelușului îi e teamă de străini

În primele săptămâni de viață trecea din brațe în brațe fără vreo problemă. De la un timp încoace însă, bebelușul tău pare mult mai circumspect. Până și când apare bunica plânge. E normal? 

 

Reacția de teamă față de necunocuți apare de obicei după vârsta de 6 luni și este una perfect normală – spun psihologii. Este o etapă firească a dezvoltării, ce își are rădăcinile, cel mai probabil, chiar pe la începuturile omenirii, când era o reacție de apărare ce sporea șansa de supraviețuire într-un mediu ostil.

Sigur că nu-i vei putea explica asta bunicii ale cărei sentimente vor fi rănite profund de privirea circumspectă a odorului, aruncată fix atunci când ea dorește să-l ea în brațe. Dacă se mai declanșează și vreo repriză de plâns, vei avea multă muncă de lămurire de dus cu doamna bunică…

 

Ce poți face?

  •  În primul rând, nu suprasolicita copilul. Sigur, pentru cei din jur este o jucărie vie, iar ție îți e drag să te mândrești cu el, dar să fii purtat din brațe în brațe poate deveni obositor după un timp.
  • Nu-l certa și nu-l forța să placă străinii la comandă. Dacă sunt persoane la care ții, poți ameliora reacția lui vorbindu-i des depsre ei sau arătându-i, atunci când comunicați voi, poze cu respectivele persoane.
  • Dacă bunicii sau mătușile îl văd mai rar, iar cel mic se sperie la vederea lor, mai poate fi de folos să numești jucăriile lui preferate cu numele lor. Pare stupid dar în acest mod, atunci când vor apărea în peisaj, oricât de rar, măcar ceva va fi familiar – sunetul numelui lor.
  • Explică celor afectați de reacția bebelușului că nu trebuie să o ia personal, că este o etapă prin care trece și că faptul că cel mic plânge nu reprezintă vreun semn de simpatie sau antipatie personală.
  • Vezi dacă nu cumva reacția de plâns este cauzată de altceva – vreun miros neplăcut, vreun parfum foarte puternic sau vreun material iritant la atingere, ori altceva ce poate deranja simțurile celui mic și îi declanșează o reacție de respingere.

 

Mai multe articole