Bolile copilariei

Febra, eruptii, mancarimi, apatie – acestea sunt in mare parte simptomele bolilor contagioase specifice copilariei. Este bine sa stii la ce sa te astepti si cum sa iei cele mai bune decizii.

In mod normal, aceste boli nu sunt deosebit de grave, sunt imunizante, insanatosirea se produce intr-o saptamana-doua si febra cedeaza la medicamente antitermice uzuale.

In schimb, trebuie respectate reguli stricte de igiena, pentru ca leziunile cutanate sa nu lase cicatrice. Tratamentul acestor boli nu se bazeaza pe antibiotice, pentru ca aceste medicamente nu au nici un efect asupra virusurilor. Numai in cazul complicatiilor medicul poate sa prescrie antibiotice.

Rujeola (pojar)
Rujeola este o boala virala foarte contagioasa, care poate aparea la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. O particu­laritate a acestei boli este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani.

Varsta: poate aparea la orice varsta, dar in special la copiii intre 1 si 3 ani.
Simptome: copilul face febra mare (39-40°C), ii curg ochii si nasul, tu-seste, este ragusit, are gatul rosu si este apatic.

Apar apoi pete rosietice mici, cu o mica umflatura – mai intai pe fata, in spatele urechilor, apoi pe trunchi si membre. Un semn caracteristic este aparitia unor bubite albe pe interiorul obrajilor. Perioada de incubatie este de 11 zile.

Tratament: copilul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, mai ales atunci cand are febra. In afara de me­di­camentele pentru scaderea febrei sau pentru calmarea tusei, nu exista medicament contra rujeolei.

In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este un bun remediu. Complicatii: otite, laringite, bronho-pneumonii, encefalite.

Rubeola
Rubeola este o maladie virala greu de recunoscut, fiindca are putine simptome. Rubeola dureaza in jur de o saptamana.

Varsta: poate aparea la orice varsta.

Simptome: aparitia unei eruptii pe tot corpul (pete roz-rosii de dimen-siuni mici, cat un bob de orez). Apare mai intai in jurul gurii si al gatului, pe trunchi si la radacina membrelor, a-poi pe fese.

Febra depaseste rareori 38,5°C. Caracteristice sunt umflarea ganglionilor limfatici din regiunea gatului si a cefei si durerile articulare. Boala are o incubatie de 11-21 zile.

Tratament: poti sa dai copilului bolnav o doza corespunzatoare de paracetamol, sub forma de sirop ori de supozitor (adaptat varstei si greutatii lui) pentru scaderea febrei, precum si multe lichide.
Complicatii: encefalita.

Varicela (varsat de vant)
Este o boala infectioasa, insotita de o eruptie.

Varsta: apare intre doi si zece ani. Simptome: eruptia apare dintr-o data, pe tot corpul, prin puseuri, dupa ce copilul a avut febra.

Petele (usor reliefate) evolueaza spre bubite fara lichid (papule) si basicute cu continut lichid (vezicule), care se usuca, devenind cruste. Apar peste tot: pe pielea capului, in regiunea genito-urinara si chiar pe mucoase, in gura si pe conjunctival.

Sunt mai multe valuri eruptive, precedate de un puseu febril. Incubatia variaza de la 10 la 28 de zile (in general, 14). Pe langa febra si starea proasta, principalul necaz poate fi cauzat de mancarimile suparatoare, scarpinat si suprainfectarea leziunilor, cu urmari vizibile permanente.

Page: 1 2

Mai multe articole