Când bărbații se tem de barză

Se pare că arată grozav cu un copil în brațe. Dar ce faci când tu îți dorești să ai copii, iar el nici nu se gândește la asta?

Dincolo de problema conceperii, a avea un copil este o decizie care îi privește, în egală măsură, pe ambii parteneri.

Studiile arată cât de importante pentru dezvoltarea ulterioară a copilului sunt atașamentul lui față de tată și relația strânsă cu acesta.

La majoritatea femeilor, sentimentele materne se dezvoltă în mod natural, dar vine un moment când nevoia de a avea un copil capătă prioritate.

Motivul e simplu: perioada când pot deveni, fără niciun risc, mame este destul de limitată.

Pentru bărbați, problema se pune cu totul altfel. Întrebați dacă își doresc copii, mulți bărbați tineri răspund afirmativ, însă această dorință este ceva îndepărtat în timp.

Unii dintre ei mărturisesc chiar că nu vor copii, deoarece „le-ar încurca prea tare viața… 
Oare le lipsesc instinctele paterne sau lucrurile sunt ceva mai complicate?

 

Mai multe responsabilități

Apariția unui copil reprezintă un moment de bucurie, dar totodată destul de delicat pentru cuplu. În mod tradițional, bărbatul e cel care asigură bunăstarea familiei. Deși în ultimii ani femeile au devenit mai independente profesional, economic și social, mentalitatea bărbaților nu s-a schimbat prea mult.

A deveni tată implică în mod cert mai multe responsabilități și unele sacrificii. Un copil presupune, în primul rând, posibilități materiale crescute. Pe de altă parte, graviditatea femeii și perioada postnatală duc la o scădere a veniturilor familiei.

Și cine altcineva să compenseze aceste pierderi decât tatăl? Răspunderile lui cresc, iar aceste greutăți nu sunt ușor de depășit. Și apoi, cum se simte el știind că nu veți mai fi doar voi doi, ci și „cel mic? Se teme că va fi dat la o parte, se simte deja exclus și lipsit de o parte din atenția și dragostea ta. Nu-i prea convine ideea de a-și împărți dragostea, chiar dacă „rivalul este chiar copilul lui.

 

Bărbatul nu mai este personajul principal…

Bărbații se simt în siguranță atunci când au senzația că dețin controlul asupra a tot ceea ce este în jur, inclusiv asupra persoanelor dragi. Numai că, prin venirea pe lume a unui copil, lucrurile se schimbă. Viitoarea mămică devine personajul principal în familie.

Este o situație cu totul nouă, în care bărbatul simte că pierde teren, controlul lui se clatină. Se întreabă cum va reactiona ca tata, ce va simti pentru copil. Temerile si schimbarile pe care un copil le poate aduce in viata unui barbat sunt motive care il pot face sa dea inapoi.

Singura careia ii sta in putere sa inlature obstacolele care se ridica in fata dorintei tale de a fi mama esti chiar tu. De aceea, inainte de a spune „da, este bine sa aduci in discutie si problema copiilor. Afla daca vrea sa aiba copii, ce crede despre educatia lor, cum vede viitorul vostru ca familie.

Daca refuza categoric ideea de a fi tata, incearca sa-l faci sa se razgandeasca. In cazul in care nu ai sanse, gandeste-te de doua ori inainte de a face pasul cel mare.

Daca ii plac copiii, insa nu vrea sa devina tata, apropie-l de copii. Mergeti in vizite la prieteni sau la cunostinte care au copii mici. Comunicarea este foarte importanta. Explica-i cu rabdare de ce iti doresti copii si cat de mult va vor imbogati ei viata.

Afla ce retineri are si incearca sa-i alungi temerile si nesiguranta. Cand ramane ferm in decizia lui, nu incerca sa-l pacalesti. Lovit in orgoliu de faptul ca l-ai mintit, poate renunta chiar si la tine. Daca accepta ideea de a avea copii, insa tot amana punerea ei in practica, evita sa-l presezi cu insistente sau amenintari. Vei obtine exact reversul.

Nu te astepta sa-si schimbe hotararea peste noapte. Daca aveti copii, acorda-i in continuare tandrete, ca sa nu se simta exclus din relatia ta cu copilul. Apropie-l de cel mic – lasa-l sa-i faca baie sau sa se joace impreuna.

 

Text: Psiholog Loredana Gavrilita-Banica

 

Mai multe articole