Când s-a lovit la cap

De când începe să meargă (ba chiar mai înainte, dacă părinții nu sunt atenți), copilul tău este supus riscului de accidente. Unele dintre acestea sunt minore și nu provoacă ‘pagube’, în timp ce altele sunt serioase. Uite ce să faci când cel mic s-a lovit la cap.

Orice lovitură la cap este potențial periculoasă – ea poate produce traumatisme craniene și hemoragii.

Bebelușii sunt oarecum protejați de fontanele – care servesc ca valve de siguranță în cazul unei lovituri la cap, pentru a diminua șocul loviturii. Dar asta nu înseamnă că sunt feriți de riscuri.

Perioada inițială de observație atunci când cel mic s-a lovit la cap este foarte importantă. Hemoragiile intracraniene pot apărea în primele 24 de ore după lovitură, și chiar dacă ați fost la medic (lucru pe care ar fi bine să-l faceți oricum!), copilul trebuie să fie în urmărire următoarele 72 de ore după accident.

La ce să fii atentă:

Starea de letargie, schimbarea dispoziției (agitație, alertă, alternând cu somnolență și apatie), lipsa de răspuns la stimuli externi – sunt toate semne ale unei posibile hemoragii intracraniene. Vărsăturile însoțesc de obicei loviturile la cap, la fel și durerile de cap.

La copiii mai mari trebuie urmărite și anumite schimbări de comportament, care pot surveni la luni de zile după ce juniorul s-a lovit la cap.

Mai verifică și cum arată pupilele – în cazul unui traumatism sever, pupilele sunt inegale, din cauza presiunii intracraniene mărite, și măsoară și pulsul celui mic – un puls slab sau neregulat poate fi semn de hemoragie.

Ce să faci:

În cazul unei lovituri mici se aplică gheață pe zona afectată, pentru a reduce durerea și tumefacția (cucuiul tot va apărea însă!)

Dacă lovitura a fost mai serioasă, nu mai sta pe gânduri și mergi la camera de urgență a celui mai apropiat spital de pediatrie. Medicul de gardă va dispune efetuarea de teste specifice, pentru a determina severitatea traumatismului, inclusiv tomografie computerizată, dacă va considera necesar.

foto Shutterstock

Mai multe articole