Capriciile alimentare ale copiilor

Unii copii pot refuza diferite alimente in momentul in care incepe diversificarea. Sunt inca in faza descoperirilor si unele alimente nu le sunt pe plac.


Insa bebelusii in general mananca ce li se da, problemele incep sa apara dupa varsta de 2 ani, cand devin mai mofturosi la mancare si se amplifica intre 4 si 7 ani.

In aceasta perioada se contureaza caracterul copilului si refuzul unor feluri de mancare face parte din acest lucru. Fie ca refuza sa deschida gura, sau ia mancarea, o mesteca dupa care o scuipa, respingerea alimentelor face parte din dezvoltarea personalitatii copilului si corespunde dorintei de independenta, de autonomie.

Cele mai vizate sunt trei categorii de alimente:

  • legumele, al caror aspect si gust nu este prea apetisant pentru cei mici;
  • carnea, care trebuie mestecata mai mult decat alte alimente;
  • unele produse lactate, in special branzeturile, care pot fi iritante

Caracterul fiecarui copil intervine in refuzul sau acceptarea anumitor feluri de alimente. Unii copii sunt mai curiosi si dornici sa experimenteze cat mai multe lucruri, inclusiv gusturi noi, in timp ce altii sunt mai capriciosi.

Pentru a-i determian sa manance si alimentele care nu le plac, trebuie sa va ganditi la anumite trucuri’. Spre exemplu, daca mananca legumele, primeste la sfarsit desert.

Nu trebuie neaparat sa manance tot din farfurie, insa e important sa manance din toate grupurile de alimente cate putin: si legume, fructe si carne si lactate.

De asemenea, modul de prezentare al mancarii este foarte important, cei mici fiind atrasi de vizual. Daca le prezentati mancarea intr-un mod amuzant (sper exemplu sa fie intr-o farfurie cu desene, sa fie aranjata in forma unui animalut etc), probabilitatile ca cel mic sa o accepte cresc.

O regula foarte importanta este sa nu va descurajati in fata unui refuz. Chiar daca refuza sa manance legumele, nu le excludeti din meniul lui zilnic, pe motiv ca nu-i plac. Puneti-le in farfurie in fiecare zi, alaturi de celelalte alimente.

Rolul parintilor este esential in regularitatea meselor si in buna desfasurare a acestora. Este important ca un copil sa aiba trei mese pe zi, cu gustari intre ele, mesele sa se desfasoare la ore fixe.

Principii de respectat:

  • Micul dejun este indispensabil. Studii recente efectuate in randul scolarilor releva faptul ca atat fetele, act si baietii care nu mancau micul dejun inainte de plecarea la scoala, erau obositi in cursul zilei, deveneau mai irasibili, nu se puteau concentra la fel de bine ca si cei care mancau micul dejun.

    Micul dejun poate consta in cereale cu lapte, sau clasicul unt cu dulceata sau un iaurt. Trebuie evitat consumul zilnic al produselor de patiserie, care sunt o sursa de grasimi.

  • Daca nu ajung la pranz acasa, aveti grija sa le puneti pachetel, fie ca sunt la gradinita sau la scoala. Unele gradinite si scoli ofera masa de pranz copiilor, insa cele mai multe nu fac acest lucru, deci nu uitati de pachetel.
     
  • Nu faceti abuz de sucurile acidulate, pe baza de indulcitori. Dati-le mai rar, la diverse ocazii, aniversari. Acestea contin substante nocive organismului si sunt adesea cauza obezitatii infantile.
     
  • Mesele regulate si echilibrate ii asigura copilului dezvoltarea adecvata si energia necesara pe parcurul intregii zile. Asigura-te ca masa copilului se desfasoara intr-o atmosfera destinas, insa fara televizor, calculator sau carti de benzi desenate in jurul lui.
  • Invata-l sa manance incet, sa mestece fara sa se grabeasca, pentru a avea o digestie buna si pentru o mai buna asimilare a alimentelor.

 

 

Mai multe articole