Cărți celebre de dragoste, pe care trebuie să le ai

Îți oferim opt romane celebre de dragoste, majoritatea ecranizate ulterior, pe care le poți achiziționa la doar 14,99 lei de la toate oficiile de difuzare a presei.

 ‘Secretul orhideei’ de Lucinda Riley

Face parte din seria romanelor de ficțiune scrise de celebra scriitoare britanică. Este o carte sfâșietoare, care te duce înapoi, în timp, într-o Europă devastată de război, pe urmele unei povești de iubire de mult apuse.

Personajul principal, Julia Forrester descoperă un jurnal vechi și pleacă în căutarea bunicii ei, pentru a afla adevărul despre o iubire care aproape că a distrus Wharton Park, domeniul familiei unde bunicul ei cultiva plante exotice. Astfel, Julia este purtată înapoi în timp, în lumea Oliviei și a lui Harry Crawford, un tânăr cuplu, al cărui destin se va răsfrânge în chip tragic asupra generațiilor viitoare.

‘Bel-Ami’, de Guy de Maupassant

Cel mai bun roman al cunoscutuliu scriitor Guy de Maupassant spune povestea lui Georges Duroy de Cantel, poreclit „Bel-Ami’ de către admiratoarele sale. Este poveste unui tânăr ambițios și fără scrupule, și a ascensiunii sale sociale în Parisul de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dar Bel-Ami nu este doar un simplu roman de dragoste, este o frescă a moravurilor din secolul al XIX-lea, o carte despre bani, sex și putere, o satiră a lumii finanțelor, afectată de scandalurile provocate de ciocnirea dintre afaceri și politică, dar și a lumii jurnalismului.

‘Cartea nunții’, de George Călinescu

Romanul ‘Cartea nunţii’ poate fi considerat autobiografic, fiindcă întâlnirea tânărului doctor în litere, Jim, cu domnişoara Vera se aseamănă cu ceea ce relata soţia scriitorului, doamna Alice Vera Călinescu, despre prima sa întâlnire cu viitorul soţ.

Romanul are ca temă centrală eternul sentiment de iubire ce se manifestă reciproc între cei doi tineri şi care se împlineşte prin căsătorie, iar în plan secund este o radiografie a şcolii româneşti în perioada interbelică, în care accentul cade pe relaţia profesor-elev.

Cartea reliefează, prin contrast, societatea modernă, în plin proces de civilizare care învinge definitiv colecţia de babe ramolite şi fete bătrâne din „casa cu molii’, care reprezintă familia ciudată, tributară unor dogme desuete.

‘Poveste de iubire’, de  Erich Segal

Mulți dintre cei care au văzut filmul ‘Love story’ nu știu că este, de fapt, ecranizarea fidelă a cărții cu același nume. Povestea celor doi protagoniști: Jennifer Cavalleri și Oliver Barrett IV este una neconvențională. El este un tânar ce provine dintr-o familie înstărită, absolvenți  în linie ai Universității Harvard, ea o tânără studentă, modestă, la Radcliffe College.

Deși foarte diferiți, dragostea care îi unește îi apropie. Oliver se căsătoreșe cu Jennifer, în ciuda opoziției tatălui său, lipsindu-se de sprijinul financiar al familiei. Oliver află în cele din urmă că soția lui are cancer și că mai are puțin de trăit, ceea ce se va și întâmpla. O frumoasă poveste de dragoste cu un sfârșit tragic, care te face să lăcrimezi.

‘Vârsta ingrată’, Henry James

Povestea este țesută în jurul posibilei căsătorii a Nandei Brookenham. Acest subiect învolburează spiritele personajelor din viața ei, dă naștere la pronosticuri și manevre subtile. În esență este vorba de istoria prozaică și tristă a două minore care se vor lansa în necruțătorul vârtej al vieții.

Este un roman reprezentativ pentru mijloacele realismului psihologic, al cărui reprezentant de frunte este Henry James. Romanul scris în 1899 este cântecul de lebădă al unei societăți debusolate, lipsite de resurse morale, de demnitate și fără standarde de puritate sufletească.

 ‘Rațiune și simțire’, de Jane Austen

 Este o poveste de dragoste din Anglia secolului XIX, care își face cu greu loc într-o societate măcinată de interese, egoism, puterea banilor și dezamăgiri.

Domnul Dashwood este tatăl a trei fete Elinor, Marianne şi Margaret. Acesta își lasă fiicele și soția pe drumuri după moartea sa, fiindcă toată averea familei revine fiului său din prima căsătorie, John. Fetele și mama lor rămân pe drumuri și sunt nevoite să se mute într-o căsuța dăruită de o rudă milostivă.

Elinor, cea mai mare dintre surori, pune rațiunea mereu pe primul plan. Marianne, sora mai mică, este romantică, sensibilă, visătoare și pune iubirea mai presus de tot. Dar amândouă vor suferi din dragoste. Toate problemele prin care trec cele două personaje principale se pot regăsi și azi…

‘Podurile din Madison County’, de Robert James Waller

Robert James Waller, celebrul scriitor american care a murit anul acesta, la 77 de ani, a povestit că a scris romanul în doar 11 zile. Cartea s-a vândut în 12 milioane de exemplare și a fost tradusă în 35 de limbi. În 1995 romanul a fost ecranizat, în rolurile principale fiind distribuiți Clint Eastwood și Meryl Streep.

Romanul, apărut în 1992, a stat și la baza unui musical lansat pe Broadway. El relatează povestea unui fotograf al National Geographic care s-a îndrăgostit de soția unui fermier din Iowa, care îl ajută să fotografieze podurile din regiune. 

 ‘Idila căpitanului Corelli’, Louis de Bernières

Titul original al romanului este ‘Captain Corellis Mandolin’ scris de Louis de Bernières. Este povestea unui pescar care pleacă să lupte pentru Grecia în al Doilea Război Mondial. În acest timp logodnica lui se îndrăgostește de comandantul italian din zonă, căpitanul Antonio Corelli.

Acesta conduce o garnizoană italiană care se instalează în Grecia ocupată, pe insula Cefalonia (Kefalonia de azi). După ce s-a stabilit în casa doctorului Iannis și a fiicei acestuia Pelagia, Corelli îi farmecă pe locuitori, dar și pe fiica doctorului care își așteaptă iubitul, militar în armata greacă. Și după acest roman s-a făcut un film muzical de mare succes.

Mai multe articole