Cartofi dulci umpluţi cu quinoa

În ultimul timp, mesele noastre conţin mai puţină carne, dar nu şi mai puţini nutrienţi. Am încercat să aleg alimente sănătoase, care să ofere organismului toate substanţele de care are nevoie. Unul dintre ele este quinoa, care, deşi nu are atât de multe proteine cât are carne, conţine mult mai multe fibre. Cartofii dulci umpluţi cu quinoa înlocuiesc cu succes carnea. Iată cum să îi prepari.

 

Cartofii dulci:

  • conţin vitamina B6, care ajută la reglarea nivelulului de homocisteină din corp (hormon legat de bolile degenerative şi atacul de cord)
  • sunt bogați în vitamina C, importantă în formarea celulelor sanguine, accelerează procesul de vindecare şi este implicată în producerea colagenului, care menţine tinereţea şi elasticitatea pielii
  • conţin cantităţi însemnate de vitamina D, foarte importantă pentru dezvoltarea sistemulului imunitar şi de mare ajutor în formarea oaselor, muşchilor, nervilor şi dinţilor sănătoşi.

Dacă introduci cartofi dulci în meniul copilului tău previi riscul de anemie feriprivă, aceştia fiind foarte bogaţi în fier.

Cartofii dulci sunt un antidepresiv natural – conţin foarte mult magneziu, mineralul antistres, necesar pentru buna funcționare a sistemului circulator şi nervos, dar şi a mușchilor.

 

Ingrediente:

  • 6 cartofi dulci de mărime medie
  • 1 cană de quinoa
  • 2 căni de apă
  • 1 ardei gras roșu, tocat
  • 1/2 cană de boabe de porumb
  • 1/4 ceaşcă coriandru, tocat
  • 1 ceapă medie, tocată
  • ½  cană de boabe de fasole neagră, din conservă, spălate şi scurse
  • 2 căţei de usturoi, tocaţi
  • 1-2 linguriţe chimen
  • sucul de la 1-2 lămâi verzi

 

Mod de preparare:

  1. Spală cartofii dulci şi înţeapă-i cu o furculiţă. Încălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius şi coace cartofii timp de aproximativ 40 de minute.
  2. Când cartofii sunt copţi, taie-i pe jumătate (pe lung) şi scobeşte-i cu ajutorul unei linguri. Lasă puţin miez pe pereţii cartofilor. Păstrează miezul pentru altă reţetă sau oferă-i-l copilului sub formă de piure.
  3. Într-o crăticioară, spală bine quinoa, apoi scurge apa. Adaugă 2 căni de apă peste quinoa şi fierbe-o la foc mediu timp de aproximativ 15 minute. Când quinoa este fiartă, adaugă restul de ingrediente şi amestecă bine. Umple cartofii cu acest amestec.
  4. În final, în funcţie de gust, poţi să presari puţină brânză şi să mai pui la cuptor 1-2 minute, până când brânza se topeşte şi se rumeneşte puţin.

 

Sursa: superhealthykids.com

Mai multe articole