Cât de periculos e stresul în sarcină

Stresul este foarte periculos în viaţa de zi cu zi, pentru noi toţi, însă pentru femeile însărcinate este şi mai dăunător. 

Este important să ştii că stresul în sarcină poate avea efecte secundare periculoase asupra fătului, de aceea este esenţial să îl reduci cât poţi de mult prin câteva măsuri sigure în această perioadă.

Potrivit specialiştilor, hormonii din timpul stresului pot traversa foarte uşor placenta, ajungând astfel la bebe. Consecinţele pot fi extrem de neplăcute, printre ele numărându-se travaliul prematur, avortul spontan, apariţia preeclampsiei, a anxietăţii cronice, a insomniei sau nou-născut cu greutate mică la naştere. Unele se văd mai târziu, atunci când copilul creşte. Acesta poate dezvolta probleme de comportament şi învăţare.

Stresul în sarcină – cauze

Sarcina aduce cu sine o multitudine de schimbări fizice şi psihice la care organismul viitoarei mămici este supus. De la greţurile de dimineaţă, până la kilogramele în plus şi complicaţiile care pot apărea pe parcursul celor nouă luni, toate au un impact considerabil asupra stării emoţionale a femeii însărcinate. Pe lângă acestea, stresul din timpul sarcinii este cauzat şi de factori precum:

  • schimbările hormonale care au loc în organism odată cu instalarea sarcinii se numără printre principalele surse de stres
  • teama de a nu avea o sarcină cu probleme se manifestă în cazul tuturor femeilor însărcinate, care din dorinţa de a avea o sarcină uşoară şi un copil sănătos ajung să se îngrijoreze nejustificat în legătură cu evoluţia normală a fătului.
  • schimbările fizice sunt o sursă semnificativă de stres în timpul sarcinii, mai ales dacă obişnuieşti să acorzi o atenţie sporită siluetei tale.
  • responsabilităţile pe care le presupune aducerea pe lume a unui bebeluş contribuie semnificativ la accentuarea tensiunii şi a stării de încordare a gravidei.

Stresul în sarcină – simptome

  • insomnie
  • oboseală
  • concentrare scăzută
  • anxietate
  • hipertensiune arterială
  • dureri de cap

Cum reduci stresul în sarcină?

  1. Odihneşte-te ori de câte ori te simţi uşor obosită. Somnul în sarcină este mai mult decât necesar. Somnul este un calmant natural. În plus, lipsa de somn determină creşterea nivelului hormonilor care induc stresul şi care au efecte negative majore asupra sarcinii, indiferent de stadiul acesteia.
  2. Adoptă o dietă echilibrată, bogată în nutrienţi esenţiali; aceştia ajută la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea bolilor.
  3. Fă sport sau mişcare fizică moderată în timpul sarcinii; acesta ajută la combaterea complicaţiilor în timpul sarcinii şi la eliberarea hormonilor de stres din organism.
  4. Apelează la masajul prenatal.
  5. Petrece timp cu cei dragi, discută cu ei despre ce ţi se întâmplă, despre neliniştile tale legate de sarcină.
  6. Păstrează o atitudine pozitivă şi încearcă să înţelegi că îngrijorarea excesivă nu va rezolva problemele care te neliniştesc, dimpotrivă, le va accentua.
  7. Citeşte o carte, documentează-te despre ce înseamnă să fii mămică, mergi la cumpărături, ascultă muzică, fa-ţi timp pentru lucrurile pe care în mod normal le neglijezi, din cauza lipsei de timp.

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole