Cat de periculos este sa cureti litiera pisicii in timpul sarcinii?

Ai aflat ca esti insarcinata si ai si o pisica? Atentie, din toate directiile oamenii te vor avertiza ca nu ai voie sa te ocupi de igiena litierei. Sa fie insa asa? Care sunt riscurile daca ii cureti litiera pisicii?

Contrar parerii generale, nu este interzis sub orice chip femeii insarcinate sa schimbe litiera.
Ingrijorarea principala in aceasta privinta sta in contractarea bacteriei Toxoplasma gondii, un microorganism extrem de frecvent intalnit si care se poate lua atat din contactul cu fecalele animalelor de companie, cat si din consumul unor fructe sau legume nespalate.

Care sunt riscurile curatarii litierei in timpul sarcinii

Daca ai avut o infectie cu toxoplasma in trecut, analizele vor arata ca ai anticorpii prezenti in sange din trecut, lucru care previne o reinfectare cu toxoplasma si te face imuna.

Daca insa intri in contact cu toxoplasma in timpul sarcinii, provocand astfel o infectie, exista riscuri serioase pentru sanatatea bebelusului tau, precum malformatii cerebrale sau oculare.

Toate aceste informatii sunt infricosatoare, insa poti preveni cu usurinta infectarea cu toxoplasma gondii.
In primul rand, daca ai animale de companie, este indicata testarea inainte de a ramane insarcinata, dar si dupa, daca nu ai apucat sa faci analizele inainte.

Ce analize depisteaza infectarea cu toxoplasma gondii

anticorpi lgM – Sunt cei care semnalizeaza ca orgnimul tau a fost in urma cu putin timp infectat cu toxoplasma gondii.
Totodata, acestia sunt cei produsi de fat, deci daca esti insarcinata si obtii un rezultat pozivit pentru acest marker, este un semn ca bebelusul are o infectie congenitala.

anticorpi lgG – Sunt cei care apar la un interval de cateva saptamani de infestare si te pot proteja de o eventuala reinfectare.

Cum cureti litiera pisicii in siguranta, chiar si in timpul sarcinii

Totodata, nu este atat de periculos pe cat crezi sa cureti litiera pisicii. Sunt doar cateva reguli extrem de importante pe care trebuie a le respecti atunci cand o faci si sigur nu vei avea probleme:

  • Spala mainile temeinic cu un sapun dezinfectant de fiecare data cand umbli la litiera pisicii. Pentru si mai multa siguranta, foloseste manusi sterile.
  • Cand cureti litiera, foloseste o masca chirurgicala pentru a evita atat mirosurile neplacute, cat si pentru a scadea riscul de a face toxoplasmoza.
  • Curata litiera pisicii zilnic. Microorganismul are nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a se dezvolta, deci daca ii mentii litiera pisicii curata nu vei avea probleme.
  • Tine cont ca pisica tinuta in casa prezinta un risc semnificativ mai mic de a intra in contact cu toxoplasma gondii, deci e cu atat mai putin probabil ca animalul sa fie infestat cu cat a stat mai mult in casa.
  • Poti testa pisica la veterinar, cu un simplu test de sange, pentru a afla daca este sau nu purtatoare a microorganimului.

Daca totusi ai cum sa delegi aceasta sarcina pentru urmatoarele luni unui alt membru al familiei, nu ar strica sa fii putin menajata in aceasta perioada.
Insa simpla curatare a litierei cand esti insarcinata poate fi extrem de sigura pentru tine si bebelus, atat timp cat este facuta in conditii de igiena maxima.

Citeste si: De ce să îi iei o pisică

 Imagine: Shutterstock

Sursa: babycenter.com

Mai multe articole