Caz rar în România: Adolescent, internat din nou cu COVID-19 la scurt timp după ce se vindecase

Coronavirus

Mihai Militaru, un adolescent de 17 ani a fost internat pentru a doua oară cu COVID-19, în Spitalul Victor Gomoiu’ din București. Tânărul are și o boală autoimună care îi complică starea de sănătate. Băiatul s-a infectat prima dată cu noul coronavirus anul trecut, în luna noiembrie. A fost internat, a primit tratament, s-a vindecat și a fost externat, dar în luna decembrie s-a reîntors în spital pozitiv. Mama băiatului, Mariela Militaru, este asistentă medicală la Spitalul Militar din Capitală, în secția COVID, iar de duă luni își îngrijește propriul copil.

„Este o boală imprevizibilă, acum pari să fii bine, după care apar recăderi și cred că la el acest lucru s-a produs. Am constatat acasă a doua zi că îi lipseau gustul și mirosul și i-am menționat acest lucru doamnei doctor, au apărut și niște dureri foarte puternice în zona sternului. Atunci doamna doctor s-a gândit să-i repete testul și s-a repozitivat. Nu trebuie să ignorăm această boală, pentru că, practic, mulți dintre noi asta fac. Consider că vaccinarea ar fi o măsură importantă atât în combaterea, cât și în răspândirea acestei pandemii', a relatat mama tânărului, pentru Digi24.

Băiatul spuen că acum, de când se află sub tratament, se simte mai bine.

„Acum mă simt mai bine, mult mai bine. Prima oară când am venit, mă simțeam foarte rău, eram foarte amețit, nu mă simțeam bine deloc și aveam o stare foarte proastă, dar acum, fiind sub tratament, mă simt mult mai bine și sper să fiu bine. Aștept să plec acasă, dar până nu mă fac bine, nu vreau să plec', a spus adolescentul.

Medicii susșin că deși copiii fac o formă mai ușoară a bolii, la câteva luni după vindecare, o parte dintre ei dezvoltă un sindrom rar – organele lor se inflamează și ajung din nou în spital.

„Acum se pare că încep să reapară cazurile din cauza întâlnirilor în familie, de obicei părinții care socializează cu alte persoane și merg la serviciu se infectează și aduc acasă și transmit mai departe virusul, din păcate la copii. Foarte mulți, marea majoritate, au fost (bebeluși – n.r.) de câteva luni. Asta e inadmisibil! Părintele care are în grijă copilul să nu aibă contacte cu prea multe persoane; spălat frecvent; să nu pupe copiii pe mâini, pe față – întâlnesc foarte des dorința de a-i pupa și noi avem virusul și bacterii în cavitatea bucală și transmitem mai departe; să poarte masca în jurul copiilor, mai ales în cazul nou-născuților', a explicat Claudina Cobzariu, medic infecționist.

Foto – 123rf.om

Mai multe articole