Ce este terapia Vojta si cui ii este recomandata

Terapia Vojta este o forma specifica de fizioterapie recunoscuta, ce poarta numele fondatorului, Dr. Václav Vojta.

Medicul a dezvoltat terapia Vojta pentru a preveni invatarea gresita a miscarii in randul copiilor cu paralizie cerebrala si a invata inca de la inceput miscarile corecte ale corpului.

Pe ce se bazeaza terapia Vojta

Terapia Vojta presupune aplicarea presiunii, de catre terapeut, in puncte cheie ale corpului pacientului, raspunzatoare pentru reflexele motorii.
Cu timpul, reflexele motorii se pot imbunatati considerabil si multi copii cu probleme de dezvoltare motorie isi pot recapata functionalitatea membrelor si pot redobandi reflexe precum miscarea ochilor, inghitirea, miscarea capului, etc.
Terapia Vojta se desfasoara in cateva pozitii cheie, precum intins pe spate, pe laterala sau pe burta. Din aceste pozitii, prin presiune, se urmareste redobandirea reflexelor precum cel de rostogolire, de ridicare sau de tarare.

Cine poate beneficia de terapie Vojta

Atat copiii, inclusiv bebelusii, cat si adultii pot beneficia de pe urmele acestui tip de fizioterapie.
Copiii diagnosticati cu paralizie cerebrala, persoanele diagnosticate cu scolioza sau copiii cu displazie de sold, toti pot face recuperare cu ajutorul terapiei Vojta, la recomandarea medicului.

Ce efecte are terapia Vojta

Intr-un studiu publicat in februarie, 2017, in jurnalul Physical Therapy Science s-a constatat ca exista imbunatatiri considerabile in cazul copiilor supusi terapiei Vojta.
Copiii inclusi in studiu erau toti bebelusi de 7 saptamani, ce au trecut printr-o recuperare de 8 saptamani, cu terapie Vojta desfasurata atat acasa, de doua ori pe zi, cate 10 minute, de catre parinti, cat si la centrul medical, de catre specialisti, de doua ori pe saptamana cate 30 de minute.

Plansul bebelusilor in timpul terapiei Vojta

Bebelusii plang in timpul aplicarii acestui tip de terapie, insa din studiu s-a constatat ca plansul nu este cauzat de durere.

Se considera mai degraba ca plansul in timpul terapiei Vojta vine ca o consecinta la faptul ca bebelusul nu doreste sa coopereze, pentru activarea muschilor slabiti.
Aceasta concluzie este trasa tinand cont de faptul ca imediat ce terapia se incheie sau ia o pauza, bebelusii se opresc imediat din plans.
In acelasi timp, parintii sustin ca plansul cauzat de durere suna diferit fata de cel pe care il aud cand bebe are dureri.

Surse articol: ncbi.nlm.nih.govyourhealthblog.net

 

Mai multe articole