Ce facem cand bona nu e buna?

Ne chinuim atata vreme sa gasim o bona buna pentru copilul nostru si, desi initial parea alegerea perfecta, proba primelor luni arata ca nu e chiar asa… Ce masuri ar trebui sa luam intr-o astfel de situatie?

Indicii de alegere gresita? Sunt foarte multe cele evidente – copilul nu agreeaza persoana, se teme de ea, bona este agresiva, are un limbaj nepotrivit, intarzie, este lipsita de respect, nu prezinta garantii etc.

Dar sunt unele mai putin evidente, pe care le constatam numai dupa ce bona isi incepe activitatea. Trebuie neaparat sa profitam de perioada ultimelor luni de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului pentru a fi alaturi de bona care il va ingriji pe micutul nostru de unu-doi ani.

La varsta asta, nu il lasam niciodata din prima cu o persoana straina, ci vom sta cu ea primele saptamani, ca sa deprinda obiceiurile casei, obiceiurile copilului, sa se poata face (din persectiva copilului) lin transferul de afectiune, dar si de autoritate de la mama la bona.

Dupa ce copilul se obisnuieste cu ea, putem incepe sa plecam de acasa cateva ore, apoi mai mult (pe masura ce se apropie timpul de plecare la serviciu). Si sa profitam de aceasta perioada pentru a ne da seama daca nu cumva unul dintre indiciile mai putin observabile isi face aparitia.

Ca de exemplu: bona nu discuta deloc ziua petrecuta cu copilul – adica nu povesteste parintilor ce a facut copilul in lipsa lor. O persoana care nu procedeaza astfel nu este de incredere. Daca nu comunica nici cand i se cere sa povesteasca sau devine defensiva, inseamna ca are ceva de ascuns.

Daca ii atrageti atentia ca doriti sa aveti acest raport zilnic si nu o face sub diferite pretexte, e timpul sa renuntati la colaborare. Si apropo de respect – daca nu respecta regulile casei, ba chiar introduce unele noi, in contradictie cu ale voastre, trebuie sa va luati ramas bun.

Buni sau prosti, voi sunteti parintii copilului si voi decideti ce e mai bine pentru el. Daca, insa, regulile voastre sunt de natura a pune in primejdie copilul, trebuie sa stiti ca ea are dreptul sa anunte autoritatile.

Daca bona, plina de experienta si calificari, eventual mai mare in varsta decat noi, parintii, incepe sa ne priveasca de sus si sa ne dea indicatii de crestere a copilului, e o problema.

Una este sa nu fie de acord cu ceva ce spunem noi, ca parinti, si alta – sa refuze sa faca lucrurile indicate. O astfel de persoana nu trateaza parintele (angajatorul) cu respect si acest lucru se va vedea si in educatia copilului.

Daca bona incepe sa trateze bunurile casei voastre ca pe propriile-i proprietati, daca va transforma in propriii angajati, cerandu-va zile libere prin surprindere, daca va cheama inopinat de la serviciu sa stati cu copilul sub pretextul ca are din senin probleme, daca va cere imprumut bani sau cere avansuri de salariu, e timpul sa reincepeti recrutarile – ce ati gasit nu este de calitate buna.

Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole