Ce faci cand copilul viseaza urat?

Visele sunt ilustratii’ din cartea de povesti pe care sufletul tau le scrie’ despre tine, sunt acele raspunsuri la intrebari pe care nu stim inca sa le punem.

Noaptea poate de­ve­ni o perioada in­frico­sa­toa­re pen­­tru copilul tau. El este la varsta la care imagi­natia are o dezvoltare explo­ziva, este vie si uneori fara mar­gini.

Prescolarii deformeaza deseori realitatea in timpul zilei – de aceea, de multe ori noaptea, fragmente ale realitatii deformate sunt tran­sferate in vise urate sau cos­ma­ruri.

Nu este cazul sa te autoin­vi­no­va­testi pentru aceste vise urate. Ele nu reflecta intotdeauna pro­bleme emotionale sau psihologice. Daca sunt fenomene izolate, copi­lul nu trebuie dus la psiholog.

In continuare, gasesti explicate cele mai frecvente vise urate pe care le au copiii si afli cum sa le tratezi’…

Caderea in gol – Copiii viseaza uneori ca isi pierd echilibrul sau cad in gol – mai ales cand s-au intamplat evenimente nepre­vazute peste zi sau exista in min­tea lor o nemul­tumire legata de stabilitate, siguranta, nemul­tumire de sine, deza­ma­gire fata de ceva ce au facut.

Alteori, asemenea vise sunt cauzate de inceputul unei otite/ de o afectiune a timpanului.

„Sunt urmarit’ - Unul dintre cele mai urate si des intalnite vise este acela in care copilul este urmarit de oameni rai, care vor fie sa-l omoare, fie sa il fure si sa il duca depar­te de familia lui. In aceste vise se transpune de fapt anxietatea de separare sau complexul de abandon care il cople­seste pe copil in timpul zilei si il urmareste sub aceasta forma si noaptea.

Transformarile
– In unele vise, un animal de casa prietenos, o jucarie inofensiva prinde viata si se transforma intr-un monstru.

Aceasta transformare a unui lucru inofensiv in ceva amenintator ne poate duce cu gandul la faptul ca in viata copilului exista poate o persoana care pare draguta si buna, dar care uneori se compor­ta agresiv sau, intr-un fel sau altul, este perceputa de copil ca pericu­loasa sau amenintatoare.

Visul de-a fuga – Mai sunt vise in care copilul simte ca este para­lizat si nu poate fugi sau este in­chis in ceva din care nu poate sa iasa – aici avem de-a face cu nesi­guranta, teama pentru ceva, o situatie stresanta cu care are de-a face ziua la gradi, scoala sau acasa.

Cum le poti preveni
Visele active’ apar inca din copilaria mica’, atunci cand este destul de dificil a face diferenta intre vis si realitate, imaginar si real.

Prescolarii si scolarii mici au cosmaruri care isi trag sevele din episoadele emotionale de peste zi: certuri cu colegi sau prieteni, scan­daluri in familie, o nota proas­ta, anxietatea dinaintea unei activitati noi, teama de separare.

Ce putem noi face:

  • o baita calda inainte de culca­re, pentru a-i ajuta sa se relaxeze;
  • sa pastram o temperatura opti­ma a camerei (nu foarte cald) si sa o aerisim zilnic;
  • sa tinem la indemana un pachet de urgenta’ – o lanterna, o carte de povesti cu ilustratii frumoase pentru micile perioade de dupa trezirea din cosmar si readormire;
  • sa ii lasam usa intredeschisa si lumina aprinsa la baie.

Page: 1 2

Mai multe articole