Ce reguli de siguranţă alimentară aplică mămicile

În urma concursului inițiat de Tetra Pak Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak’ și derulat în parteneriat cu baby.unica.ro, pe tema siguranţei alimentare, am vrut să aflăm care sunt regulile pe care mămicile din România le aplică, atunci când vine vorba de sănătatea familiilor lor.

Le mulţumim tuturor mămicilor participante, le felicităm pe cele zece câştigătoare și sperăm că răspunsurile lor vor fi de ajutor şi altora. Iată câteva dintre răspunsurile câştigătoare…

Georgiana Constantin ne-a mărturisit că respectă mai multe reguli în bucătărie.– Folosesc produse cât mai proaspete şi naturale, păstrez igiena în bucătărie, păstrez alimentele în frigider şi sunt atentă la etichetele alimentelor cumpărate. De asemenea, folosesc un termometru pentru frigider, nu decongelez alimentele la temperatura camerei şi utilizez tocătoare diferite pentru cărnuri crude, legume și produse gătite. Mă străduiesc să gătesc ingredientele la temperatura corectă, evit laptele nepasteurizat și brânzeturile din lapte nepasteurizat, care sunt maturate mai puțin de 60 de zile şi nu consum alimente care au stat la temperatura camerei mai mult de două ore’.

Adriana Lica ne-a spus că veghează cu atenție sănătatea sa și a familiei, iar prima regulă pe care o urmează este aceea de a verifica tot timpul eticheta produselor alimentare și în special data expirării. De asemenea, ea ne sfătuiește depozităm alimentele cât mai repede și în condiții optime, apoi să le gătim prin metode sănătoase pentru a nu pierde din proprietăți.

Un alt răspuns care ne-a atras atenţia a fost cel al lui Carmen Rădulescu. Cititoarea noastră ne-a convins că este foarte atentă la regulile de siguranţă alimentară – Eu am câteva reguli pe care nu le încalc niciodată… Toate produsele să fie bio, iar legumele şi fructele proaspete să fie depozitate şi păstrate în condiţiile optime. Folosesc rafturi diferite în frigider pentru lactate, carne şi vegetale şi nu decongelez niciodată la temperatura camerei, ci numai în frigider’.

Oana-Nicoleta Murarasu ne-a oferit câteva sfaturi legate de prepararea în siguranță a alimentelor. Trebuie să ne spălăm pe mâini nu atunci când începem să gătim, ci și când trecem de la un aliment la altul pentru a evita transmiterea bacteriilor. Să nu uităm nici de vase: buretele de vase trebuie păstrat curat și înlocuit cât mai des.

Şi Gabi Astancăi ne-a oferit câteva sfaturi demne de reținut, din care am selectat câteva – Regulile de siguranţă alimentară pe care le aplic sunt legate de termenele de valabilitate, gradul de procesare şi ingredientele din produs.(..) Ustensilele de bucătărie, inclusiv tocătoarele, sunt curăţate permanent şi le folosesc în funcţie de destinaţia mâncărurilor.(…)Nu alergăm după reduceri şi oferte. Mergem pe principiul «mai bine mai puţin şi bun, decât mult şi rău»’.

Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales ca tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii (7 aprilie) siguranţa alimentară. Este important ca fiecare dintre noi, în calitate de consumatori, să înțeleagă că siguranța alimentară nu se oprește la raft, în magazin, ci continua și acasă.

Iată cinci metode pentru o hrană mai sigură, îndrumări practice pentru furnizori și consumatori pentru manipularea și prepararea hranei:

  1. Păstrați igiena alimentelor;
  2. Separaţi alimentele crude de cele preparate;
  3. Preparaţi alimentele cu grijă la temperaturi potrivite fiecărui timp de aliment;
  4. Păstraţi alimentele la temperaturile de siguranţă;
  5. Utilizați apă şi materiale pentru prepararea alimentelor din surse sigure.

Să fim sănătoși!

Mai multe articole