Postul înseamnă pregatirea trupului și a sufletului pentru sărbatorile ce urmează. Chiar dacă presupune renunțarea la carne, lapte și oua, postul poate fi considerat o binevenită cura de detoxifiere a organismului. Uite ce să mănânci sănătos în Postul de CrăciunVa prezentam un mic ghid al legumelor si fructelor pe care le consumam cel mai des in aceasta perioada a anului din care puteti afla ce vitamine contin ele si ce aduc bun in organismul nostru.Ardeiul gras

Ardeii contin o cantitate importanta de vitamina A (care mareste rezistenta organismului la infectii si raceli, te ajuta sa ai o piele sanatoasa si frumoasa), vitamina B6 si vitamina C – aproape in aceleasi cantitati ca portocalele si grapefruit-ul. Ardeiul verde mai contine si silicon care are grija de sanatatea parului, a unghiilor si a dintilor.

De preferat ar fi ca ei sa fie consumati cruzi – asa te poti bucura de aportul de vitamine si minerale pe care il ofera. Ii poti adauga la salatele de legume dar si atunci cand prepari orezul, spre exemplu. Fac echipa buna’ si alaturi de sucul de morcovi sau mere. Copti pe gratar acestia constituie de asemenea o delicioasa garnitura pentru mancarurile cu carne.

Broccoli

Inrudit cu varza si conopida, broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa decat intr-o portocala).

Este o leguma bogata in fier si fibre si saraca in calorii. Are continut crescut de calciu (aproape un echivalent al laptelui in alimentatie) si contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Ofera o nutritie exceptionala si ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase si longevive.

Cartofii

Cartofii sunt o importanta sursa de carbohidrati si nu contin grasimi. Sunt bogati in vitamina B6 (intareste sistemul imunitar), potasiu (favorizeaza digestia, stimuleaza contractiile musculare, inclusiv ale muschilor inimii, si participa la transmiterea semnalelor nervoase), fier, magneziu, fasfor, zinc, fibre. O portie de 150 grame asigura: 45% din necesarul zilnic de vitamina C, 21% din potasiul necesar zilnic organismului, 3 grame de fibra, 100 calorii.

Conopida

Se aseamana foarte bine cu broccoli doar ca este alba; conopida este o importanta sursa de vitamina C si fibre. Are un continut scazut de sodiu si la fel si de grasimi sau colesterol. Se gaseste pe toata perioada anului dar in special primavara si toamna cand este recoltata de obicei.

Contine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Aceasta leguma este recomandata pentru prevenirea bolilor de cancer.

Ciupercile

Ciupercile sunt apreciate pentru valoarea lor nutritiva, datorita continutului in: apa, proteine, grasimi, glucoza, substante extractive neazotate care dau aroma specifica si gustul deosebit de apreciat, celuloza si substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu), vitamine (A, B1, B2, C, D si, mai ales PP).

Unele specii de ciuperci au si acizi organici (malic, tartric). Datorita valorii lor nutritive, ciupercile au fost numite si carnea vegetala. Desi cantitatile de proteine sunt apreciabile, au dezavantajul ca se gasesc in celulele vegetale care contin o membrana bogata in celuloza ce este greu de digerat.

Neuro-biochimistii de la Universitatea Toulouse din Franta au constatat ca dietele cu ciuperci albe de cultura scad cu 68,28% manifestarea starii de slabiciune fizica si nervoasa a persoanelor care consuma ciuperci in anotimpul capricios al toamnei.

Fasolea

Fasolea este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale : fier, potasiu, seleniu, magneziu si ceva calciu. Este si o sursa bogata de fibre insolubile care se elimina din organism si ajuta la prevenirea constipatiei.

Fasolea verde

Contine foarte multa vitamina C, provitamine A, vitamine din grupa B, vitamina E, acid folic, minerale si amidon. Vitaminele C, A, E precum si zincul continute in ea reprezinta un foarte bun mijloc de aparare impotriva radicalilor liberi si asigura pielii noastre un aspect tanar si sanatos. Fasolea verde micsoreaza riscul stopului cardiac datorita combinatiei de amidon, acid folic, magneziu si potasiu.

Mazarea

Mazarea este bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, K, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine. Datorita amestecului de vitamine si fier, constituie un medicament impotriva oboselii, a anemiei, a problemelor cu invatatul si a functionari slabe a sistemului imunitar al organismului. Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor.

Morcovul

Morcovii sunt bogati in vitamina A, vitamina C si agenti antioxidanti care pot ajuta cu succes la mentinerea unei bune sanatati. In plus, contin carbohidrati, albumine, caroten, vitaminele B1, B2, B6, E, H, K, PP precum si calciu, potasiu si cupru. Datorita combinatiei de vitamine valoroase si de saruri minerale, morcovul ne protejeaza impotriva anemiei si imbunatateste vederea in intuneric.

Morcovul are cel mai mult beta – caroten dintre toate legumele. De aceea consumul acestuia creste rezistenta la actiunea razelor ultraviolete, dand tenului o netezime si un colorit sanatos. Sucul de morcovi previne cancerul deoarece ajuta la intarirea sistemului nostru imunitar.

Rosiile

Rosiile proaspete sunt bogate in vitaminele B6 si C (o rosie de marime potrivita contine o treime din cantitatea de vitamina C recomandata zilnic) si vitamina A (20% din doza zilnica recomandata). Licopenul (pigmentul natural care da culoarea rosie) este un antioxidant puternic. Numeroase studii stiintifice arata ca persoanele care consuma rosii in mod periodic sunt mai putin expuse riscului de a face cancer si boli de inima.

Sfecla

Sfecla este o sursa importanta de vitamina C, vitamina A (ajuta la buna functionare a sistemului limfatic) si potasiu. Contine cantitati importante de minerale, atat de necesare pentru toate organele corpului. Sfecla ajuta la eliminarea toixinelor din intestine si este un bun remediu in tratarea problemelor legate de fiere, iar sucul de sfecla rosie este un bun detoxifiant al ficatului.

Soia

O sursa excelenta de albumina, soia contine potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, vitamina E si vitamina B6. O dieta bazata pe proteinele care provin din soia (cu excluderea lipidelor), micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima, reduce nivelul colesterolului, regleaza tensiunea, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, previne osteoporoza, intareste sistemul imunitar.

Varza

Varza contine vitaminele A (200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A), C, E, complexul B (anticancerigen) si fibre ce asigura sanatatea celulelor. Este o sursa excelenta de zaharoza, fructoza, glucoza, calciu, magneziu, iod, cupru, mangan si sulf. Prin continutul bogat de saruri minerale varza asigura vitaminele si mineralele indispensabile organismului in sezonului rece. Un consum regulat de varza are efecte benefice in prevenirea cancerului de colon, stomac si esofag si a constipatiei.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este slaba in grasimi si sodiu dar este in schimb o excelenta sursa de sulf, vitamina C, vitamina A si potasiu. Consumul de varza de Bruxelles este recomandat in special in perioada lunilor de iarna.

Vinetele

Vinetele contin amidon, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele PP, A, B1, B2. Se numara printre legumele care micsoreaza nivelul de colesterol din sange si prezinta cantitati insemnate de fibre.

Vinetele contin anti – oxidanti puternici, care protejeaza celulele cerebrale. Anti – oxidantii protejeaza creierul impotriva radicalilor liberi, ajuta la transmiterea componentelor nutritive si la eliminarea toxinelor. In plus, ele combat constipatia si previn bolile cardiovasculare.

Merele

Merele contin cantitati insemnate de fibre (un mar asigura 20 % din cantitatatea zilnica necesara organismului pentru o buna functionar), vitamina A, C si calciu. Ajuta la o buna functionare a sistemului digestiv, la scaderea tensiunii in sange si la intarirea arterelor prin purificarea sangelui. Sunt foarte benefice si pentru sistemul limfatic.

Bananele

Bananele sunt o sursa bogata de fibre, potasiu, vitamina C si vitamina B6; astfel o banana ofera 16% fibre, 15% vitamina C si 11% potasiu din cantitatea de care are nevoie organismul pe parcursul unei zile. Are continut scazut de calorii si nu contine grasimi, colesterol sau sodiu. Asigura o importanta cantitate de energie pe durata unei zile.