În Canada, în urma numeroaselor accidente în care au fost implicați copiii lăsați mai mult nesupravegheați în premergător, acest dispozitiv fost interzis în 2004. Posesorii unui premergător sunt pasibili de amendă (100.000 de dolari) și pot ajunge chiar la închisoare! Tu ce crezi despre premergător – e bun sau rău? Uite câteva lucruri de care să ții cont
Un premergător se poate dovedi util pe la 7-8 luni, când bebelușul nu mai are stare să stea într-un singur loc, dar încă nu se poate deplasa independent. Bebelușul este încântat atunci când este pus în premergător. Poate sta la verticală, fără să cadă, se deplasează rapid și vede lucrurile ‘de la înălțime’.
Avantajele imediate pe care le aduce folosirea unui premergător par a fi contrabalansate de câteva dezavantaje, deloc de neglijat.
Bebelușii utilizatori de premergător au o întârziere în dezvoltare de până la 10 luni față de bebelușii care trec prin etapa mersului de-a bușilea sau care merg direct la verticală, fără să fi făcut cunoștință cu premergător, dacă ar fi să ne luăm după unele studii.
În plus, conform statisticilor, peste 10.000 de copii se accidentează în fiecare an serios când sunt lăsați în premergător – iar datele sunt valabile doar pentru Statele Unite…
Dacă totuși folosești un premergător
Sunt situații în care un premergător se poate dovedi util, dacă este folosit pe perioade scurte. Dacă folosești un premergător (de fapt, bebelușul, nu tu:), ține cont de următoarele măsuri de siguranță, pentru a evita accidente:
– Nu lăsa nesupravegheat bebelușul în premergător. Nici pentru un minut!
– Curăță până la nivelul de 1 metru și jumătate toate obiectele pe care le-ar putea trage (fii foarte atentă la fire, policioare, mileuri sau alte servete pe care le poate trage de un colț, răsturnând ce se află peste el).
– Îndepărtează covoarele sau preșurile din calea premergătorului – rotițele se pot împiedica și pot provoca răsturnarea bebelușului cu tot cu premergător.
foto Shutterstock