Ce sanse ai sa ramai insarcinata, in functie de faza ciclului menstrual

Ti-ai propus sa ai un bebe si nu stii exact cand ar trebui sa ai raporturi intime? Sau poate dimpotriva, tocmai ai avut parte de un „accident' si vrei sa stii ce risc de sarcina exista? Iata care sunt sansele sa ramai insarcinata, in functie de faza ciclului menstrual in care te afli

Ce sanse ai sa ramai insarcinata, in functie de faza ciclului menstrual

In timpul menstruatiei

Menstruatia este eliminarea lunara a endometrului format in uter, dar care nu are folos in lipsa unui embrion fixat.
Pentru cele mai multe dintre femei, menstruatia dureaza intre 3 si 7 zile, iar din a treia zi nivelurile de progesteron si estrogen incep sa creasca, pentru a reface endometrul.

Incepand cu cea de-a patra zi, ovarele deja se pregatesc de eliberarea ovulului, insa esti la distanta de inca 10 zile, in medie, de ovulatie.
Acest lucru inseamna ca sansele ca tu sa ramai insarcinata in aceasta perioada sunt reduse, deoarece spermatozoizii nu au cum sa intalneasca inca ovulul.

Zilele de dinaintea ovulatiei

In cea de-a 7-a zi a ciclului menstrual (numarand din prima zi de sangerare), textura secretiilor vaginale incepe sa se modifice si sa devina transparenta si elastica.
Acesta este semnul ca incep zilele fertile.
Ce e foarte important sa retii este ca poti ramane insarcinata si imediat dupa menstruatie, deoarece spermatozoizii pot supravietui pana la 5 zile.
Sansele de a ramane insarcinata: Bune. Desi ovulul nu a fost inca eliberat, e recomandat sa indesesti raporturile sexuale in aceasta perioada, pentru eventualitatea in care ovulezi mai rapid decat te-ai fi asteptat.

Ovulatia

Evident, ovulatia este perioada cea mai fertila din ciclul menstrual al femeii. Indiferent cat de mult dureaza menstruatia, de regula ovualtia se produce in jurul celei de-a 14-a zi de ciclu menstrual (din nou, numarand din prima zi de menstra).
Sansele de a ramane insarcinata la ovulatie: foarte mari, mai ales daca intretii raporturi intime cu cel mult 36 de ore inainte de ziua cu pricina.

Vezi care sunt principalele semne ale ovulatiei

Dupa ovulatie

Cunoscuta si sub denumirea de faza luteala, aceasta perioada dureaza intre 12 si 16 zile.
Progesteronul incepe sa creasca, pentru a bloca eliberarea altor ovule, iar mucusul cervical dispare, inchizand si colul uterin pentru a preveni sperma sa intre in uter. In aceasta perioada sansele de a concepe un copil sunt minime

Dureaza aproximativ sase zile ca un ovul fecundat sa ajunga in uter. Daca se implanteaza in endometru, va fi necesar sa faci un test de sarcina, in esenta din pricina absentei menstruatiei, luna urmatoare.

In caz contrar, menstruatia se reinstaleaza, iar ciclul din luna precedenta se reia.

Sursa: parents.com

Imagine: Shutterstock

Mai multe articole