Cele 2 lucruri esentiale pentru o mama, dupa nastere

Cute newborn baby serie on grey

Perioada post-partum incepe imediat dupa nasterea bebelusului si se termina atunci cand corpul mamei s-a reintors cat mai aproape de starea de dinainte de sarcina.

 

Aceasta perioada dureaza in general cam 6 saptamani.

 

Perioada post-partum implica multe schimbari prin care trece mama, atat emotional cat si fizic, timp in care invata cum sa se descurce cu toate schimbarile care vin o data cu rolul de mama.

 

Perioada post-partum include, de asemenea, si perioada in care parintii invata cum sa aiba grija de nou-nascut si cum sa functioneze ca o familie.

 

Mama are nevoie sa aiba grija de ea pentru a-si redobandi fortele, va avea nevoie de multa odihna si o alimentatie foarte sanataosa pentru a trece cu bine peste primele saptamani.

 

Odihna

 

Toti cei care abia au devenit parinti, invata repede ca bebelusii au „alt fus orar' decat adultii. In general. nou-nascutul se trezeste cam din trei in trei ore si are nevoie sa fie hranit, schimbat si alinat.

 

Daca se afla la primul copil, parintii, in special mamicile, se pot simti coplesite si epuizate. Desi opt ore de somn pe noapte nu este ceva ce se va intampla decat peste cateva luni, sunt cateva sugestii care te pot ajuta sa te odihnesti cat mai mult.

 

  • In primele saptamani, mamica are nevoie sa fie eliberata de toate responsabilitatie, in afara de hranirea bebelusului si de grija fata de ea insasi.
  • Mamica trebuie sa doarma atunci cand doarme si bebelusul. Poate ca nu vor fi decat cateva minute de odihna, de cateva ori pe zi, insa aceste minute se aduna si sunt benefice.
  • Castiga timp, asezand patutul bebelusului cat mai aproape de patul tau, in special pentru mesele pe timpul noptii.
  • Multi parinti se bucura de vizitele prietenilor si familiei, insa proaspetele mamici nu trebuie sa se simta obligate sa fie gazdele perfecte, astfel ca nu trebuie sa se simte jenate sa se retraga si sa profite de cateva momente de odihna chiar si atunci cand au musafiri.
  • Iesi afara la plimbare in fiecare zi, macar pentru cateva minute. Poti incepe cu plimbari sau cateva exercitii usoare recomandate de medic.
  • Dupa primele doua-trei saptamani, poti sa iti inveti bebelusul cu biberonul, chiar daca este alaptat. Astfel, din cand in cand, pe timpul noptii, poate si altcineva hrani bebelusul, iar tu te poti odihni corespunzator.

 

 

Alimentatia

 

Corpul unei mamici a trecut prin foarte multe schimbari, atat in timpul sarcinii, cat si in timpul nasterii, astfel ca are nevoie sa se vinedece si sa se recupereze dupa sarcina si nastere. In plus, pe langa odihna, mamicile au nevoie sa adopte o dieta sanatoasa care sa sustina recuperarea.

 

Greutatea castigata in timpul sarcinii ajuta la formarea depozitelor care le vor ajuta la recuperare si in alaptare. Dupa nastere, toate mamicile trebuie sa manance bine ca sa poata fi sanatoase si active si sa aiba grija de bebelusul lor.

 

Indiferent ca alapteaza sau folosesc lapte praf, toate mamicile trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Majoritatea expertilor in lactatie recomanda ca mamicile care alapteaza sa manance ori de cate ori le este foame, insa multe mamici sunt atat de obosite si de ocupate incat pur si simplu uita sa manance.

 

Alimentatia proapetelor mamici trebuie sa contina o serie de alimente importante:

 

  • Cereale. Alimente care sunt facute din grau, orez, ovaz, porumb, orz sau alte cereale precum grau integral, orez brun si fulgi de ovaz.
  • Legume. Aici mamicile pot alege dintr-o varietate de legume: verzi, rosii si portocalii, leguminoase (mazare si fasole) dar si legume cu amidon.
  • Fructe. Orice fructe sau suc de fructe care are 100% continut de fructe. In plus se pot consuma fructele proaspete, din compot, congelate, deshidratate, sau sub orice alta forma.
  • Lactate. Propdusele din lapte si multe alte produse obtinute din lapte intra in aceasta categorie.
  • Proteine. Alegeti carnea cu continut scazut de grasime si variati, alegand peste, nuci, seminte, mazare si fasole.

 

Sursa: kidsloverscenter.com
Foto: thinkstockphotos.com
Text: Simona David

Mai multe articole