Cerclajul: întrebări și răspunsuri

Cerclajul este o procedură chirurgicală de susținere a sarcinii, cu scopul de a ține colul uterin închis pe toată durata acesteia.

Când se apelează la un cerclaj?
Se întâmplă uneori la femeile însărcinate ca orificiul intern al colului uterin să nu fie destul de tonic și să nu asigure o blocare suficientă. Adică nu rămâne închis până la finalul sarcinii, se poate deschide mai devreme, cauzând pierderi de sarcină sau nașteri premature. Această lipsă de închidere se numește incompetență cervicală, iar pentru remedierea aceastei situații și pentru a permite mamelor să își ducă sarcina la termen, se folosește tehnica coaserii colului uterin (serclajul).

În ce constă tehnica?
Este vorba despre închiderea colului uterin prin coasere, cu fir de ață mai gros, neresorbabil, procedura durează 10-15 minute și se efectuează sub anestezie generală sau regională. Se pot practica două metode: Mac Donald (se pune un fir neresorbabil care poate fi scos la termen, permițând nașterea vaginală) sau Shirodkar (se face o sutură submucoasă prin pereții colului care se lasă pe loc și la termen se face cezariană; deși este mai dificilă, această tehnică reduce riscul de infecții).
Cerclajul este recomandat de urgență (la cald) gravidelor cu col scurt, moale sau întredeschis și efectiv (la rece), femeilor care au avut avorturi spontane neexplicate de trimestru 2 sau incontinență cervicală la sarcini anterioare și celor a căror sarcină a fost obținută prin tehnici de fertilizare in vitro.

Există riscuri?
Această intervenție are un risc limitat de eșec. Dar pot apărea unele complicații: probleme legate de anestezia regională/generală, travaliu prematur, ruptură prematură de membrane, infecție cervicală, infecție a sacului amniotic, sângerare.

Există contra-indicații?
Pentru un cerclaj reușit sunt luate măsuri de precauție. În special, mama nu trebuie să prezinte nicio infecție, să nu sângereze, să nu fi pierdut lichid sau să fi avut contracții uterine.

Poți avea o activitate normală după cerclaj?
Repausul la pat nu este necesar în totalitate, dar este recomandat ca activitățile să fie limitate, fără mers la cumpărături sau sport intens. Deseori medicul poate recomanda încetarea totală a activității profesionale, pentru a evita oboseala, și posibil, și a celei sexuale.

Ce semne ar trebui să te îngrijoreze după un cerclaj?
O monitorizare atentă a mamei este necesară de către medicul personal. Nu ezita să mergi la spital dacă ai dureri de stomac sau în partea de jos a spatelui, dacă apar sângerări, dacă ai febră sau scurgeri vaginale urât mirositoare  sau se rup membranele.

Mai multe articole