In timpul sarcinii, constipatia se poate considera o stare fiziologica. In cazul in care inainte de a deveni gravida deja ai avut intestinului lent, posibil ca problema sa se agraveze pe parcursul celor 9 luni.
Constipatia este asociata cu cresterea nivelului de progesteron, hormonul care actioneaza asupra musculaturii netede a peretelui intestinal prin incetinirea activitatii acestuia. Nu te ingrijora, bebe nu va fi afectat.
Cum o poti combate:
- Mai multa apa – aportul de lichide este esential in sarcina, atunci cand absorbtia de lichide este sporita atat in tesuturile extracelulare, cat si in fluxul sangvin, in scopul de hrani placenta, implicit bebelusul. Cu cat bei mai putin, cu atat organismul incearca sa faca fata cererii in crestere, nivelul de lichid din intestine scade si asttel materiile fecale, deshidratate, sunt mai greu de eliminat. Doza minima sa fie de cel putin doi litri pe zi. Poti lua in considerare si consumul de supe, sucuri de fructe sau ceai ori lapte cald indulcit cu miere.
- Mai multe fibre – in special cele continute in fructe si legume, deoarece acestea sunt solubile, bacteriile din tractul digestiv transformandu-le mai usor in mucus, care ajuta scaunul sa fie moale. Le poti consuma crude, in forma razuita sau suc, ori fierte, sub forma de salate. Sunt preferate produsele integrale ca cereale, paste, orez, paine, seminte de in in combinatie cu iaurt sau lapte, dar si prune, caise, stafide sau smochine confiate. Poti incerca o lingurita de miere sau una cu ulei de masline, dimineata, pe stomacul gol.
De evitat:
- laxativele – pentru care trebuie sa consulti inainte specialistul, intrucat actioneaza asupra musculaturii intestinale solicitand-o si ducand la contractii uterine.
- uleiul de ricin – desi cunoscut ca bun laxativ, pe timpul sarcinii poate determina contractii premature.
- alimentele de tip fast-food.
- bauturile acidulate, alcoolul, cafeaua
- proteine in exces
Citeste Sfaturi pentru femeile insarcinate
Text: Andreea Girtonea