Consumul de sare la copii

Principala sursă de sodiu din alimentația copilului tău este sarea. Acesta are nevoie să consume doar o anumită cantitate pentru buna funcționare a organismului de zi cu zi.

Sodiul este util:
• pentru menținerea lichidelor în organism
• pentru reglarea tensiunii arteriale
• în transmiterea influxurilor nervoase
• în relaxarea mușchilor

 

Cantitatea adecvată:
• de 1 la 3 ani: 1.000 mg de sodiu pe zi
• de la 4 la 8 ani: 1.200 mg de sodiu pe zi
• de la 9 la 18 ani: 1.500 mg de sodium pe zi

De asemenea, sarea asigură și o mare parte din aportul de iod, deoarece acesta este adăugat în cele mai multe tipuri de sare de masă. Deficiența de iod poate duce la gușă, o boală caracterizată prin deformarea gâtului cauzate de extinderea glandei tiroide.
Cei mai mulți copii ingeră însă mai mult sodiu decât ar trebui.

Alimente bogate în sodiu:
• Carnea afumată, sărată sau conservată (slănină, șuncă, pastramă, cârnăciori, mezeluri)
• Pește afumat, sărat sau conservat (anșoa, hering, cod, ton, sardine)
• Supe, ciorbe din comerț, semipreparate (cub, pudră, lichid)
• Sucul de roșii și anumite legume
• Sosuri din comerț (soia, teriyaki, maioneză)
• Murături și alimente murate (măsline, castraveți în  oțet, varză murată)
• Snacks-uri sărate (chips-uri, covrigei, nuci și semințe sărate, biscuiți presărați cu sare)
• Brânzeturile
• Bicarbonat de sodiu, praful de copt, azotat de sodiu, benzoat de sodiu, glutamat monosodic

Cum reduci aportul în sodiu pentru copil?
• Gătind în casă, astfel încât să poți controla cantitatea de sare adăugată
• Încurajând consumul de produse proaspete
• Evitând alimentele bogate în sodiu
• Renunțând la sare în favoarea condimentelor, ierburilor
• Învățând copilul să guste din orice produs înainte de a-l consuma și să nu mai adăugați sare

 

Mai multe articole