“Copilul meu trebuie să aibă totul!”

Bineînțeles ca îți dorești pentru copilul tău tot ce este mai bun. Iar dacă ești bunica, veghezi atentă ca nu cumva să îi lipseasca ceva nepoțelului. Toate bune și frumoase, dar uneori se întrece masura, iar de la intenții frumoase până la răsfăț nu este decât un pas.

 

De multe ori, părinții și bunicii exagerează, iar copilul ajunge un râzgâiat greu de mulțumit. Acestava suferi un șoc la școală și apoi în viața de adult atunci când lucrurile nu vor mai merge exact cum vrea el, așa cum a fost obișnuit de mic. Psihoterapeutul Lavinia Țânculescu îți oferă câteva sfaturi ca să știi cum să obții echilibrul destul de dificil între iubire și răsfăț.

 

Limite bune

„Sunt lucruri pe care nu le poate face. De exemplu, nu poate avea toate jucăriile dintr-un magazin, nu poate face orice  dorește la grădiniță, nu poate țipa într-un mijloc de transport etc. Criticile primite de la ceilalți, adică norma socială întruchipată  de acestea, îl vor amenda imediat', remarcă psihoterapeutul. De aceea, părinții și bunicii ar trebui să îl pregătească pe
copil pentru viața din afara familiei

Trebuie să înțeleagă ca nu este totul permis și că nu poți avea întotdeauna tot ce vrei și nu poți face tot ce-ți trece prin cap. Dacă părinții sar să  îndeplinească cea mai mică cerere a copilului și îl copleșesc cu daruri,  daruri, acestuia îi va fi foarte greu mai târziu, când, evident, nu va putea avea tot ce ar vrea.

Lecții pentru viitor

În plus, va ajunge sa nu se mai bucure de ceea ce are. Dacă îi cumperi tot ce îți cere se va plictisi curând și își va dori mereu altceva. În schimb, un cadou așteptat timp de câteva luni (cum ar fi la Crăciun sau de ziua lui) va fi mult mai prețuit. Dacă nu îi iei încă o mașinuță când acasă mai are zece sau dacă nu îi mituiești profesorii ca să ia o notă mai mare decât merită nu înseamnă că ești o mamă rea. Din contra, îi dai lecții neprețuite pentru viitor.

Astfel, copilul tau va învața ca poți fi fericit și cu mai puține lucruri și că există consecințe pentru faptele tale, cum ar fi : daca nu înveți, ești taxat cu o nota mică. Cel care este ajutat prin mijloace ilicite va trage concluzia ca așa te descurci în viață. Ajuns adult, este foarte posibil să aștepte ca alții să îi faca treaba sau să mușamalizeze greșelile lui. Dacă el va deveni un adult cu simțul realității care să faca față încercarilor mai mici sau mai mari ale vieții, va fi meritul tau.

Frustrare și sentiment de neputință

„Un aspect important este obișnuirea copilului cu limitele și cu disciplina. Oricât de restrictive ar părea aceste două noțiuni, sunt extrem de importante pentru ca au legatură directă cu ideea de siguranță pe care cel mic o percepe. Dacă i se permite orice în familie, dar se izbește de împotriviri în societate, se va confrunta foarte curând cu frustrarea și cu sentimentul de neputință în a accepta restricțiile și normele sociale. Îmi amintesc de cazul unui școlar căruia nu i s-a spus să nu se scobească în nas în public, ba chiar cei mari râdeau amuzați când facea asta. La vârsta clasei I, a ajuns bătaia de joc a colegilor. A pastrat această tară în respectivul colectiv pâna s-a confruntat cu experiența traumatizantă a respingerii din partea celorlalți și a fost mutat din clasă.'

text Libertatea pentru femei

foto Shutterstock

Mai multe articole