Critica deasă nu e sănătoasă

Să nu îl critici nu înseamnă să îl răsfeți și să nu-l mai faci deloc atent atunci când greșește, ci sa îi spui aceste lucruri cu dragoste și din dorința de a-l îndrepta.
În multe familii, copiii și parinții s-au lăsat prinși într-un cerc vicios.
Maturii sunt foarte critici și îi mustră cu severitate pe cei mici la tot pasul, iar aceștia se îndepartează tot mai mult de ei. Unii aleg să se revolte, alții doar dezvoltă strategii din ce în ce mai evoluate pentru a se ascunde de părinți, pentru a nu le fi descoperite greșelile. Uite de ce critica deasă nu e sănătoasă.

 

 

Abordare constructivă
Dacă te simți dezamăgită de ceea ce a făcut sau nu a făcut copilul tău, încearcă să ai o abordare constructivă. Mai întâi, lasă-l pe el sa se autoevalueze. Pune-i întrebari ajutătoare fără să te enervezi. Lasă-l să înțeleagă care a fost problema și de ce nu este bine. Găsiți împreună rezolvări. Vezi de ce are nevoie pentru a nu mai repeta greșeala. Poate este vorba de meditații, de mai multa atenție sau, pur și simplu, de exercițiu.

Greșeala, experiență pozitivă
Ajută-l să înțeleaga faptul ca o greșeală nu te face ratat. Este vorba de un
eveniment din viață și nu de o identitate pe care să și-o asume. Dacă vezi că cel mic este și el dezamăgit, arată-i că îți pasă, că-l înțelegi. Nu înseamnă că îl vei lăuda, de exemplu, că a picat un examen sau că și-a pierdut telefonul mobil, dar îi poți spune că înțelegi că este trist și dezamăgit. În plus, ajută-l să facă strategii pentru ca data viitoare să nu mai pățească așa. Lasă deoparte expresii ca ' i-am spus eu' și atitudinea arțăgoasă. Încearcă să nu te arăți niciodată
nervoasă când greșește. Mai ales, nu spune că îl iubești mai puțin sau că nu îl mai iubești deloc. Ar trebui să știe că se poate baza pe tine orice s-ar întâmpla. Nu înseamnă că nu îl vei pedepsi, dacă a încălcat anumite reguli, dar lasă-l să știe că tu nu-i vei retrage afecțiunea orice s-ar întâmpla.

Fără pretenții exagerate
Analizează- i pretențiile pe care le ai de la el și vezi dacă nu sunt prea mari în
raport cu posibilitățile lui. Chiar daca îți dorești ce este mai bun pentru el, uneori ceea ce crezi tu ca e benefic nu i se aplică neapărat  și lui. Nu toți copiii trebuie să ia premiul I i, dacă nu este printre primii la școală, nu înseamnă că nu va reuși în viață.
Este posibil să fie foarte bun la o materie, dar altele să nu-l intereseze sau să nu aibă abilitățile necesare pentru a excela la ele.
Dacă îl vei critica și îl vei certa în mod constant pe tema asta, efectul s-ar putea să fie unul contrar și să nu îi mai placă școala deloc. Ar fi bine să nu ai pretenții exagerate față de modul în care ar trebui să-și îndeplinească
treburile casnice repartizate lui.

Copii inhibați și temători
„Nu este bine să critici copilul fără să dai și soluții de schimbare și fără să îi și apreciezi calitățile mai mult decât îi semnalezi defectele. Altfel, cel mic se simte atacat și evaluat în permanență. Copiii au reacții diferite la încurajari, dar la critică reacționează aproape toți la fel: devin inhibați și temători. Pe termen lung, acest mod de a reacționa îi face să dezvolte complexe de inferioritate, teamă, de eșec, anxietate etc. Înainte de a reacționa agresiv, cu sarcasm și ironie, oprește-te un minut să te calmezi. Întreabă-l mai întâi „Ce s-a întâmplat?'și „De ce?'. Dacă vom asculta argumentele lui, vom ști ce se întâmplă și ce trebuie făcut mai departe.'

Consultant CRISTINA ION-RADULESCU (Cabinet Psihologic), Text: Libertatea pentru femei
foto Shutterstock

 

Mai multe articole