Cum creste bebelusul luna de luna

Poate ti se pare ca nou-nascutul tau nu face prea mare lucru. Ei bine, te contrazicem! E adevarat, doarme cea mai mare parte a timpului, dar atunci cand deschide ochisorii, el invata o multime de lucruri despre lumea din jurul lui.

Prima luna
In primele doua-trei saptamani, nu poate vedea clar obiecte situate mai departe de 20 de cm, asa ca trebuie sa-l tii aproape cand ii vorbesti, sa te poata recunoaste. In ciuda faptului ca noi amenajam camerele lor in culori pastelate, nou-nascutii prefera obiectele in alb-negru sau rosu si modelele geometrice.

Daca vederea nu-l ajuta prea tare, co­pilul tau are simtul olfactiv foarte bine dezvoltat: recunoaste mirosul mamei si il prefera altora, instinctiv.

Corpusorul este inca arcuit, cu pumnisorii stransi, iar reflexul de a apuca este mult mai puternic decat ai banui. La venirea pe lume, nou-nascutul tau are deja 100 milioane de neuroni.

La capitolul comunicare nu sta inca prea bine: tot ce pare ca poate face este sa planga.

20 – acesta este numarul in care se multiplica toate conexiunile din cadrul sistemului nervos in primele trei luni de viata ale copilului.

Luna a doua
ste perioada in care capata puteri si incepe sa isi sustina singur capul, daca il tii in pozitie verticala. Desi se recomanda pozi­tionarea copilului pe spate atunci cand doarme, in perioadele de veghe este bine sa il pui pe burtica, pentru a impulsiona dezolvarea musculaturii spatelui, a gatului, a pieptului si a bratelor.

Daca ii plasezi anumite obiecte albe, negre sau rosii in campul lui vizual, vei observa ca incepe sa le priveasca cu atentie. Cand isi indeparteaza privirea de ele si incepe sa se fo­iasca, inseamna ca vrea sa-ti comunice ca este suficient’.

Din luna a doua incepi deja sa percepi anumite trasaturi de personalitate. Incepe sa scoata anumite sunete, care par sa aiba un sens – copilul inca nu le atribuie unul.

Este momentul maimutarelilor – imitandu-i sunetele si mimica esti pe post de oglinda (fara ca el s-o stie) si ii stimulezi dezvoltarea. Deja in a doua luna si-a reglat singur programul de masa si stie de ce cantitate are nevoie.

La opt sapta­mani, un pui de catel poate sa alerge, sa se joace, sa manance sin­gur. Puiul de om de aceeasi varsta de-abia vede si nu-si poate coordona mainile.

Luna a treia
La capitolul comunicare, descoperirile se fac in tonuri de vocale – e vremea lui oo’ si aaa’. Deja pana la varsta asta, chiar si cel mai morocanos dintre bebelusi ti-a tras un zambet care te-a topit cu totul.

Evenimentul are loc de obicei dupa o masa copioasa si/sau dupa ce i s-a schimbat scutecul. Vederea i s-a imbunatatit mult si bebelusul poate urmari un obiect pe intreaga traiectorie descrisa de un arc de 180 de grade.

Cand este intins pe burtica, isi inalta tot pieptul in afara, la 45 de grade, intr-o pozitie care in yoga se numeste cobra. Creierul lui este suficient de dezvoltat incat sa detecteze tiparele si de aceea orice iesire din rutina (programul lui normal) o resimte acut si se traduce prin plans, agitatie, chiar stare febrila.

In a treia luna este deja foarte receptiv la sunete. Va deveni interesat de jucariile care scot sunete. Aveti insa grija ca volumul sa se poata regla, sa nu se sperie.

Luna a patra
Acum devine foarte gene­ros cu zambetele si chi­cotelile si o sa va treziti tu, sotul si restul familiei ca faceti cele mai stupide lucruri cu putinta doar ca sa mai smulgeti un zam­betel. Ii plac culorile stralucitoare, vii.

Ar fi momentul sa-i faci cu­nostinta cu acele carticele cartonate, pentru bebelusi, care au desenat cate un obiect pe fiecare pagina.

Au loc primele incercari de a sta in fundulet. Incepe sa se intinda dupa obiectele din preajma. Plansul este acum o actiune deliberata. Vei observa ca va face pauze intre lacrimi, doar pentru a-ti da ragazul sa-l salvezi’.
In materie de distractie, il intriga si amuza foarte tare balonasele de sapun.

Page: 1 2

Mai multe articole