Cum cureți ceara din urechile bebelușului

Cerumenul (ceara din urechi) funcționează ca un strat protector pentru canalul auricular și nu pune probleme decât în condițiile în care se încearcă să se ‘curețe’ urechilor bebelușului sau dacă cel mic își introduce obicte în urechi. Acestea compactează cerumentul foarte tare, încât acesta perturbă auzul.

În mod normal, în momentul în care cel mic face baie cu apă caldă, spălarea pavilonului extern al urechii cu apă călduță produce suficienți vapori care înmoaie zona, prevenind acumularea de ceară în urechile bebelușului.

Cei mai mulți dintre părinți se înarmează însă cu bețisoare de urechi și bine intenționați, curăță conștiincios pavilionul intern al urechii. Medicii spun că tocmai acest obicei poate crea serioase probleme, inclusiv perforarea timpanului și declanșarea unor episoarde infecțioase. Trompele lui Eustachio se pot bloca și asta determină acumularea de lichid și provoacă dureri celui mic.

Ceara poate fi înlăturată folosind o seringă cu ajutorul căreia se introduce (cu presiune mică) un jet de apă călduță. Pentru copiii mici acest procedeu poate fi însă înspăimântător și în plus, dacă timpanul este fisurat sau perforat, este total contraindicată această manevră. Medicii te sfătuiesc să cureți curechile bebelușului doar dacă ceara este închisă la culoare și în strat gros. În farmacii există substanțe speciale, care înmoaie cerumenul și cu succes poți folosi și ulei de măsline. Nu folosi însă aceste substanțe fără acordul prealabil din partea medicului, pentru că ele pot irita canalul auricular șt pot sensibiliza zona, crescând riscul de infecții. Ai grijă ca cel mic să nu stea în fum de țigară – care în afară de faptul că este extrem de dăunător pentru bebeluș și crește riscul de moarte subită, favorizează și acumularea de ceară.

 

foto Shutterstock

Mai multe articole