Există o serie de strategii pe care părinții le pot aplica pentru a eficientiza studiul acasă a celor mici și pentru a evita posibilele distrageri care pot apărea în timp ce copiii își fac temele sau învață.
Cuprins
Cuprins
Strategii pentru a eficientiza studiul acasă
Experții în educație recomandă stabilirea sesiunilor de studiu punctuale cu intervale de timp bine definite pentru fiecare subiect, dar cu pauze adecvate între ele pentru un nivel redus de stres. În plus, părinții ar trebui să îi implice pe cei mici în tipurile interactive de învățare și nu doar în tehnicile de memorare.
Pe de o parte, tehnologia facilitează învățarea și obținerea cunoștințelor, dar este, de asemenea, important ca părinții să apeleze și la strategiile clasice de asigurare a unei zone eficiente și organizate de studiu, care vor ajuta copilul să fie mai concentrat și, astfel, să aibă rezultate mai bune la școală.
Tehnica Pomodoro
Este o tehnică de gestionare a timpului ce implică activitatea de studiu cu concentrare deplină pentru 25 de minute și apoi luarea unei pauze de 5 minute. Tehnica are ca scop asigurarea unui scurt repaus după fiecare ciclu de lucru pe care elevul l-a efectuat, previne epuizarea mentală și dă certitudini că elevul rămâne alert în timpul studiului.
Tehnica de elaborare
În materie de studiu, elaborarea înseamnă furnizarea de informații suplimentare, cum ar fi detalii, ilustrații, exemple și explicații ale cunoștințelor dobândite. Acest mod de procesare îmbunătățește crearea de conexiuni în mintea celui care studiază, ceea ce duce la o mai bună învățare și reținere.
Tehnica Feynman
Această tehnică respinge reamintirea automată în favoarea adevăratei înțelegeri obținute prin selecție, cercetare, scriere și explicare.
Potrivit lui Amit Saneja, CEO, Educate Online, „această tehnică implică simplificarea unui concept dat la cel mai scăzut nivel de complexitate, așa cum ar face-o atunci când părintele îi explică unui copil mic. Acest lucru este destul de util, deoarece vă atrage atenția asupra unor subiecte specifice care le vor ocupa mult timp, dar și asupra zonelor din care lipsesc detalii esențiale. Pentru a evita pierderea de informații importante în timpul studiului, este util să fie căutate astfel de lacune în timpul revizuirii subiectelor.‘
Harta mentală
Aceasta implică extragerea ideilor și a informațiilor în jurul unui concept central într-un format vizual. Marcați punctul principal în mijloc și desenați celelalte puncte asociate ca ramuri folosind linii, culori și imagini pentru a le conecta. Această practică creează legături între conceptele care conduc la o înțelegere îmbunătățită și la o reamintire conceptuală.
Crearea unui spațiu de lucru dedicat
Adaptarea mediului de lucru la personalitatea copilului și eliminarea distragerilor pot crește productivitatea, eficacitatea zilnică și duce la micșorarea riscului apariției stresului.
Foto – 123rf.com