Ce-i spui copilului despre Paște?

Crăciunul este mult mai ușor de explicat – bebeluși, oi, îngeri și stele. Dar cum îi explici Paștele copilului tău?Până la Înviere ai de trecut prin trădare, tortură, durere și moarte.

Ce poți spune copiilor, astfel încât să știe că faptul că ciocnim ouă roșii nu e doar un obicei haios, dar să nu fie traumatizant, prin prea multe detalii, care și pentru adulți sunt ‘grele’?

Cum abordăm subiectele religioase cu copiii

În condițiile în care cei mai mulți dintre noi, adulții deveniți părinți, suntem produsul unei epoci în care religia nu era un subiect de discuție, prea puțini știm ce și cum să le spunem copiilor despre subiectele religioase.

Unii părinți lasă cu totul pe spatele grădiniței formarea religioasă a copiilor, fie pentru că nu-i acordă importanță, fie pentru că nu știu cum să abordeze problema.

Copiii au nevoie de informații pe înțelesul lor

Dacă în familia voastră credința este importantă, ai grijă să nu îi oferi informații care depășesc puterea lui de înțelegere. Copiii de 3-4 ani pot pricepe că Iisus este fiul lui Dumnezeu, pot înțelege că unii oameni au vrut să îi facă rău, dar că Iisus tot i-a iertat.

Citește și: Cum a apărut Iepurașul de Paște

Unui copil ceva mai mărișor, de vârstă școală i-ai mai putea spune că atunci când Iisus a murit și a fost pus într-un mormânt, el nu a rămas în mormânt, ca toți oamenii, ci, pentru că era special, a înviat (partea asta va atrage însă foarte multe întrebări).

Cum îi explici Paștele copilului tău

Nu te concentra pe patimi, pentru că nu va înțelege nimic din asta, și-l vei înfricoșa.

La vârste mici cea mai potrivită abordare este aceea de a-i spune o poveste (fără a insista pe detaliile horror). Este cea mai potrivită asociere pe care o poți face pentru că la această vârstă, copilul este obișnuit cu zmei, dragoni și tot felul de personaje cu puteri miraculoase. Ulterior, la școală, orele de religie (coroborate și cu cele de istorie) vor putea lămuri mai multe aspecte.

Eventual, dacă știi vreun preot cu har și care are copii, îl poți întreba ce a spus el copiilor lui, căci sigur nu le-a citit din Biblie, ci le-a explicat pe înțelesul lor. Și pe de altă parte, un preot știe cel mai bine și care sunt cele mai frecvente întrebări și nelămuriri pe subiect…

 La ce întrebări te poți aștepta?

  • Dacă Iisus era fiul lui Dumnezeu și Dumnezeu este atât de puternic, de ce nu l-a apărat, așa cum mami și tati îl apără pe copil?
  • De ce oamenii i-au vrut răul lui Iisus, dacă el făcea lucruri bune?
  • De ce bunica (bunicul sau altcineva din familie care a murit) nu poate să facă la fel ca Iisus?
Mai multe articole