Când bebelușul nostru rostește primele cuvinte suntem complet emoționați. Ce ne-ar impresiona poate și mai tare ar fi să știm că imediat ce vin pe lume, nou-născuții înțeleg deja tiparele noastre de vorbire.
- La 4 luni și jumătate, un bebeluș recunoaște tiparul sunetelor care-i alcătuiesc numele și poate diferenția acest tipar de alte nume, chiar dacă acestea au același număr de silabe sau aceeași pronunție, spun cercetătorii.
- La 6 luni, bebelușii nu numai că știu ce înseamnă mama și tata, dar vor lega aceste cuvinte doar de persoanele în cauză – părinții lor.
- La 18 luni înțeleg deja regulile de bază ale sintaxei și structura limbii pe care o vor vorbi, spun cercetătorii. Voi vă întrebați, desigur, cum de știu experții ce gândesc bebelușii care sunt prea mici ca să vorbească, să apese un buton sau să indice cu degetul?
Ei bine, cercetătorii descifrează reflexul de supt al unui bebeluș. De exemplu, dacă unui bebeluș care suge i se pune o întregistrare cu o voce străină citindu-i povestea pe care i-o spune de obicei mama lui, el se va opri din supt. În schimb, dacă va auzi vocea mamei lui, va suge mai rapid.
Într-un studiu recent, cercetătorii au măsurat fluxul sanguin care circulă la nivelul creierului unui bebeluș care doarme în timp ce i se citesc povești, mai întâi normal, apoi de la coadă la cap. Fluxul sanguin din emisfera stîngă a creierului, care guvernează centrul vorbirii, crește în timp ce povestea este citiă normal, dar rămâne neschimbat dacă povestea este redată invers sau pe perioada pauzelor din poveste. Asta le-a arătat cercetătorilor că circuitele pentru descifrarea limbajului sunt deja operaționale când ne naștem și trebuie doar antrenate.
Cea mai spectaculoasă descoperire legată de modul în care bebelușii învață să vorbească este faptul că nou-născuții folosesc statistici pentru a recunoaște cuvintele! Un bebeluș de 8 luni știe că pretty baby reprezintă 2 cuvinte.
Specialiștii au inventat o limbă asemăntoare cu engleza și au testat reacțiile bebelușilor, rostind cuvinte inventate în limba asemănătoare statistic englezei și cuvinte fără sens, și aprinzând în ambele cazuri o lanternă, în timp ce rostesc cuvintele. Atunci când cercetătorii rosteau un cuvânt inventat pe aceeași structură statistică din limba engleză, bebelușii aveau o reacție, în timp ce la cuvintele care nu aveau sens, nu aveau vreo reacție.
La fel de interesant este faptul că bebelușii învață din vorbirea ‘live’ și nu dacă sunt expuși la
Foto:Shutterstock