Dacă pregătești mâncarea bebelușului în casă, este destul de obositor să prepari câte ceva la fiecare 2-3 ore, când se apropie ora de masă. Poți opta pentru a face porții mai mari, dar ai grijă cum păstrezi mâncarea bebelușului și cum o servești. Uite de ce:
În general, mâncarea bebelușului trebuie pregătită și servită pe loc. Este de preferat să faci porții mici. Când îl hrănești pe bebe, trebuie să știi că la fiecare înghițitură, bacteriile din gurița lui se transferă în farfurie. Dacă cel mic nu a terminat de mâncat, iar tu vrei să păstrezi restul pentru mai târziu, la masa următoare, chiar dacă ai ținut la frigider restul de mâncare, bacteriile se vor fi înmulțit deja foarte mult. De aceea, este de preferat, ca, dacă faci o ‘tranșă’ prea mare de mâncare, să o împarți în porții foarte mici, pe care să le păstrezi la congelator. Există în comerț o mulțime de tăvițe și forme pentru congelator, pentru porții mai mici și mai mari, pe care le poți folosi pentru a păstra mâncarea bebelușului.
Poți pune o etichetă cu data și conținutul caserolei. Când vrei să dezgheți mâncarea bebelușului păstrată la congelator, pe timpul verii este recomandat să lași caserola la frigider întâi. Dacă o lași la temperatura camerei, este posibil ca într-o oră să nu fie dezghețată, dar bacteriile să se înmulțească deja în ea. Când servești mâncarea păstrată în frigider, este bine să o lași 10 minute până ajunge la temperatura camerei, înainte de a o servi celui mic.
Nu folosi cuptorul cu microunde pentru încălzirea hranei bebelușului – el nu încălzește uniform și cel mic se poate alege cu arsuri. În plus, cuptorul cu microunde (un urmaș al radarului) modifică compoziția chimică/nutrițională a mâncărurilor.
foto Shutterstock