Cum poti sa duci mai usor o sarcina toxica

Pentru cele mai multe femei, sarcina incepe cu greturi matinale (si nu numai), care se diminueaza la finalul primului trimestru. Insa pentru cateva dintre viitoarele mame, cele care au parte de o sarcina toxica, experienta nu e una prea placuta. Uite cum poti sa duci mai usor o sarcina toxica, daca ai primit deja acest diagnostic sau suspectezi ca ai putea sa il primesti:

1. Mananca putin si des

Daca suferi de hiperemeza de sarcina, sau sarcina toxica, cel mai bine e sa nu lasi sa treaca mult timp intre mese. Un stomac gol iti poate agrava simptomele, iar acelasi efect l-ar avea si un stomac prea plin (iti vor induce greata sau chiar varsaturi).
Mananca putin si des, mancaruri fara un gust pregnant si fara condimente.

2. Odihneste-te cat de mult poti

Chiar daca nu suferi de sarcina toxica, tot trebuie sa te odihnesti mai mult ca de obicei. Daca insa esti si una din „norocoasele' cu acest diagnostic, corpul tau ramane fara energie rapid. Prin urmare, odihneste-te cat poti de mult.

3. Incearca remedii de casa

Daca nu ai simptome severe, e posibil ca medicul sa iti permita utilizarea unor remedii usor de pus in practica acasa, care sa iti permita sa tratezi simptomele sarcinii toxice. Iata 4 exemple (asigura-te ca medicul isi da acordul in privinta folosirii lor!):

  • bratara sau plasturi pentru rau de miscare
  • suplimente de Vitamina B6
  • alimente pe baza de ghimbir (ceaiuri, suplimente, etc)
  • alimente pe baza de menta (ceaiuri, suplimente, etc)

4. Cere ajutor medicamentos

In situatia in care simptomele tale sunt mai grave si pot crea probleme pentru tine sau bebelus, poti ruga doctorul sa iti recomande medicamente care sa te ajute sa tii greata si varsaturile sub control.
Discuta riscurile si avantajele diferitelor tipuri de medicamente cu medicul tau si urmeaza-i indicatiile.

5. Ramai permanent hidratata

Din pricina varsaturilor, nivelul electrolitilor din corp poate scadea alarmant. Din acest motiv e esential sa ramai hidratata si sa bei apa cu inghitituri mici.
Daca nu poti retine nici inghitituri de apa, ia in considerare internarea temporara in spital, pentru administrarea de lichide intravenos.

6. Nutritie parenterala totala

In cazurile foarte grave, in care gravida nu poate obtine nutrientii din hrana si lichidele ingerate, e foarte probabil ca medicul sa decida hranirea prin perfuzie.
Spre deosebire de simpla hidratare, mentionata mai sus, nutritia parenterala totala presupune hranirea organismului exclusiv intravenos.
Aceasta decizie, desi presupune spitalizare, poate fi necesara pentru sanatatea mamei si a bebelusului.

7. Monitorizeaza starea bebelusului

Daca simptomele te ingrijoreaza, medicul iti va indica ce teste sa faci pentru a observa dezvoltarea copilului. Incearca sa nu te ingrijorezi prea mult legat de acest aspect.
In cele mai multe situatii, sarcina toxica afecteaza mama, nu si bebelusul.

8. Ia in vedere intreruperea de sarcina

In final, acesta nu este un mod de a duce sarcina mai usor, ci o alternativa la care nimeni nu doreste sa ajunga, insa uneori e necesara. In foarte putine dintre cazuri, sarcina toxica devine atat de grava incat ameninta viata mamei. In aceste situatii, in urma unei discutii cu medicul, e necesara intreruperea sarcinii pentru a salva viata mamei.

Mai multe articole