Cum previi răul de mișcare

Răul de mișcare afectează cel mai adesea copiii cu vârste între 2 și 10 ani. Uite ce îl cauzează și cum poți să-l previi sau să diminuezi disconfortul creat de răul de mișcare.

 

Răul de mișcare (care se manifestă prin dureri de stomac, transpirație excesivă, rece, oboseală, amețeală, stare de greață, pierderea apetitului, gust metalic și episoade de vomă) este cauzat de mesajele contradictorii primite de la organele implicate în perceperea mișcării și anume urechea internă, ochii, receptorii situați la nivelul pielii, mușchii și articulațiile. Practic, în timp ce urechea internă și ochii percep mișcarea, restul de receptori furnizează creierului informația că acel corp nu este în mișcare. Răul de mișcare se resimte cel mai des în timpul călătoriei cu mașina sau vaporul.

Cum previi răul de mișcare

  • Așază copilul în scaunul de mașină – dacă privește de la înălțime, va avea o altă perspectivă, ceea ce poate diminua senzația de rău de mișcare.
  • Încurajează-l să se uite pe geam în depărtare, nu la copacii de la marginea drumului, care se succed cu repeziciune și accentuează răul de mișcare.
  • Jucați joculele simple împreună, nu-i da pe post de jucării anti-plicitseală cărticele sau alte jocuri care îl forțează să se uite în punct fix, accentuând răul de mișcare
  • Înainte de a pleca la drum, dă-i să mănânce ceva ușor. Mulți părinți se feresc să dea de mâncare celui mic, știind că are rău de mașină, dar foamea și starea de rău indusă de nemâncare accentuează răul de mașină. Biscuiții cu ghimbir sunt de folos.
  • Nu fumați în mașină și nu depozitați în mașină alimente sau alte obicete cu mirosuri puternice
  • Folosește brățările speciale antivomitive, care pot fi purtate și de către copii și folosesc principiul presopuncturii, diminuând greața și starea de rău care caracterizează răul de mișcare.

foto Shutterstock

Mai multe articole