E oarecum firesc să existe un mic disconfort primele dăți în care alăptezi – și tu, și bebelușul învățați ceva nou, chiar dacă natural. Uite câteva trucuri care te ajută să faci din alăptat o experiență plăcută
Ai grijă cum îl pui la sân
Pozitia sugarului la san trebuie sa permita acestuia sa prinda toata areola (nu sa o muste). Intr-o prima faza, nou-nascutul poate avea tendinta de a musca, din cauza lipsei de experienta; ulterior, cand apar dintisorii, incearca uneori sa muste pentru a-si calma durerea provocata de iritatia gingiilor (un inel gingival iti va fi de ajutor acum).Vezi aici care este poziția cea mai bună la sân.
Îngrijește-ți sânii
Senzatiile neplacute la nivelul mameloanelor pot fi determinate si de o prea mare uscaciune a pielii. Este bine să folosesti un unguent pentru mameloane uscate, care sa hidrateze pielea.
Ai grijă la mastită
Cand mameloanele se irita si se crapa, bacteriile pot patrunde si infecta zona. Perioada cu riscul cel mai crescut de mastita este in primele doua luni dupa nastere, spun specialistii, si corespunde tocmai acelei etape de acomodare la alaptat – atat din partea mamei, cat si a copilului. Angorjarea sanilor, sutienele nepotrivite, tampoanele improvizate care acopera sanul pentru a impiedica scurgerea laptelui in exces, folosirea in exces a pernutelor din silicon sau cauciuc care sa protejeze sanul pe timpul alaptarii (coroborata cu lipsa unor masuri riguroase de igiena pe tot parcursul zilei) favorizeaza aparitia mastitei. In cazuri severe, in afara de durere la nivelul sanilor, apar febra, frisoanele, o secretie galbuie, densa, la nivelul mamelonului, iar ganglionii de pe partea sanului infectat sunt si ei mariti si durerosi.
Foto Shutterstock