Cum să comunici cu bebelușul tău

Americanii au numit ‘bonding’ acea legătură specială care se formează între nou-născut și părinții lui. Nou-născutul este dornic de afecțiune imediat ce apare pe lume, în timp ce pentru părinți legătura cu bebelușul poate fi instantanee sau se creează în timp.Ambele părți, bebelușul și părinții lucrează la această relație, care se constuiește pas cu pas și care durează toată viața. Uite cum să comunici cu bebelușul tău.

Parintilor incepatori le trebuie un timp pentru a descifra limbajul bebelusului lor, care isi exprima atasamentul inca din primele zile de viata. Atingerea este primul stimul la care nou-nascutul raspunde, fiind un limbaj pe care mama si bebelusul il invata repede. Conform unor studii, atingerea dragastoasa a mamei, masajele de dupa baita, contactul piele pe piele, din timpul alaptatului, toate au influenta directa asupra ritmului de crestere si dezvoltare.

Acest lucru a fost foarte bine evaluat in cazul bebelusilor prematuri, care au recuperat intarzierea mult mai repede datorita sedintelor de terapie prin masaj/atingere. In primele luni dupa nastere, parintii, in special mama, cu care cel mic are mai multe momente de intimitate, sunt centrul universului pentru bebe. El nu poate exprima prin cuvinte acest lucru, dar manifestarea afectiunii incepe cu mult timp inainte de aparitia limbajului. Nou-nascutul are atasament fata de mama lui inca de la nastere – inca din perioada in care a fost in burtica i-a cunoscut vocea si recunoaste imediat dupa nastere mirosul ei. Dar, asa cum insista parintii adoptivi, nu numai parintele biologic simte afectiunea bebelusului.

Practic, puiul de om se leaga de cel care il creste cu dragoste. Primul pas in stabilirea acestei puternice legaturi afective este sa-i daruiesti bebelusului tau dragostea neconditionata, sa oferi imediat atentie si raspuns pentru nevoile lui, sa-l faci sa se simta in siguranta si iubit. Bebe e dependent cu totul de cei care il ingrijesc, asa ca primele atasamente sunt foarte importante. La doua-trei luni, el incearca sa manifeste prin grimase de tipul zambetului bucuria revederii unor fete familiare. La patru luni, imita elemente de mimica ce exprima bucuria – daca aceasta este expresia pe care o vede pe fata celor care-l ingrijesc (cu cat mimica adultului e mai mobila/expresiva, cu atat bebelusul va invata mai repede sa-si exteriorizeze sentimentele).

 

Ce învață bebelușul din relația cu părintele

O puternica legatura de atasament invata bebelusul sa comunice, sa aiba incredere, sa isi exprime senzatiile. Pe masura ce legatura se cimenteaza, bebelusul invata sa aiba un sens al sinelui si percepe ca este parte importanta dintr-o relatie plina de iubire. Nu e nicio drama daca nu stii intotdeauna ce doreste bebelusul tau. Pe de alta parte, sunt implicate doua parti, tu si bebelusul, si fiecare munceste sa construiasca relatia. Odata atasamentul format, acele parti din creierul bebelusului responsabile cu interactiunea, comunicarea si stabilirea de relatii se dezvolta armonios, atasamentul fiind o fundatie pentru toate celelalte abilitati. Practic, imagineaza-ti ca esti un fel de antrenor pentru copilul tau. Cu cat are mai multa incredere in tine, cu atat performantele lui se imbunatatesc. Cu cat investesti mai mult timp, sentimente, atentie in „antrenamentul bebelusului tau, cu atat cel mic te va rasplati cu performante mai impresionante.
Psihologii spun ca acele calitati pe care le consideram atribute ale adultilor – capacitatea de a empatiza, dragostea, abilitatea de a socializa – isi au radacinile in aceasta prima copilarie, chiar in primele luni de viata, atunci cand se creeaza atasamentele fata de parinti si celelalte persoane care au in grija bebelusul.

Mai multe articole