Cum să devii o mamă mai relaxată

Ești și tu genul acela de mamă mereu stresată, care pare că stă pe un butoi cu praf de pușcă gata să explodeze în orice moment? Nu te mai simți vinovată, căci nu ești singura! Sfaturile următoare te vor ajuta. Dacă vei fi mai relaxată, nu numai tu te vei simți mai bine, ci întreaga ta familie. Nu spune nu pot, ci încearcă să te schimbi pas cu pas.

 

 

 

Primul ar fi să nu mai dai atâta importanță detaliilor. Toate scamele acelea de pe covor, mica pată de pe perete, faptul că trebuie sa speli (din nou) faianța… Nu trăiești într-un muzeu, iar ordinea desavârșită trebuie uitată măcar pânaăcresc copiii mari. Și contează mai mult ca tu și familia ta sa va simțiți bine în locuința voastra și nu ca eventualii oaspeți nepoftiți să admire curățenia impecabilă pe care o păstrați

Ia o pauză

‘E important să nu iei lucrurile personal', te sfatuiește psihologul Cristina Ion-Rădulescu. De exemplu, „dacă cel mic a lăsat hainele pe jos, nu a făcut asta ca să te enerveze pe tine. Dacă a vărsat ciorba pe el, nu a făcut-o special ca să testeze reacția ta. Dacă soțul a uitat să ia pâine, nu a facut-o cu scopul de a te pune pe tine pe drumuri'. O altă lecție utila este că nu trebuie să termini tot ce ai de facut chiar în momentul de față. „Permite-ți să bei o gură de cafea între 2 sarcini de îndeplinit. Poți lăsa rufele necălcate doar pentru a vedea un film împreună cu familia sau sa ieși în parc cu copilul. Le poți călca atunci când vă întoarceți', spune Cristina.

Nu te lasa provocată

În ceea ce privește relația cu copilul, încearcă să nu mai îi iei în seamă comportamentele negative. Dacă observă că i se face voia după o criză de nervi, fii sigură că o va repeta. Dacă, în schimb, îl ignori și vorbești cu el doar după ce s-a calmat și îi pedepsești purtarea, pe viitor va fi mai calm, ceea ce te va ajuta și pe tine să fii mai puțin încordată. Totodată, cel mic ar trebui să știe că are și obligații, nu doar drepturi. În funcție de vârstă, ar trebui să facă lucruri pe puterea lui, cum ar fi să pună jucăriile la loc, să-și facă patul, să-și pună rufele murdare în coș, să-și spele vasele etc. Temele nu vor fi niciodată jobul tău. Îl vei ajuta, dacă are nevoie, dar în niciun caz nu le vei face tu în locul lui.

 Alege ce e important

Relaxarea se învață progresiv, dar pentru aceasta este necesar să înveți să ierarhizezi sarcinile și să alegi ce faci mai întâi în funcție de urgența lor. Adică, întreabă-te: E chiar așa de important sa termin lucrul acesta acum? Poate aștepta? Ce se întâmplă dacă amân pentru a dormi un pic?. Desigur, nu vreau să învăț pe nimeni tehnica amânării, aceasta fiind o altă capcană. Ni se întâmplă deseori să lăsăm pe mai târziu lucrurile pâna când ne copleșește de tot mulțimea lor, ceea ce ne provoacă anxietate. Dar efectuarea activităților cu adevărat importante, amânarea celor nu atât de importante și conștientizarea consecințelor faptelor tale sunt secretul unei bune gestiuni a timpului și a stresului. Vei vedea că atunci când ețti relaxată toți cei din familie sunt mai fericiți, râd mai mult și se bucură de timpul petrecut împreună. Astfel, aceasta stare are efecte minunate asupra psihicului uman, dar și asupra sănătății fizice (se întărește sistemul imunitar).'

Text Libertatea pentru femei, consultant psiholog CRISTINA ION-RADULESCU

E-mail: programari.psihologice@gmail.com

 

foto Shutterstock

Mai multe articole