Cum să fii (mai) fericită – 10 pași

Statistici îngrijorătoare arată că numărul celor care suferă de depresie este în creștere. Criza financiară este inamicul public numărul 1 de câțiva ani, dar și în lipsa grijilor legate de bani tot găsim motive de nefericire.  Fericirea e în noi – se spune. Dacă tu nu o găsești pe-a ta, încearcă să faci acești pași către ea.

 

 

Fii creatoarea propriei tale vieți. Nu aștepta ca viața să se ‘întâmple’ pentru tine, iar tu doar să reacționezi. Trasează-ți tu propriul traseu și plan de viață, dar fii pregătită să te mai și abați de la el. Cei mai mulți dintre noi ne comportăm ca actori în rolul secundari în filmul propriei noastre vieți…

 

Apreciază prezentul și lucrurile pe care le ai. Trecutul nu are cum să te mai rănească – oricât de mari ți-ar fi fost suferințele,  iar viitorul nu are de ce să te sperie  – ziua de mâine îți poate aduce lucruri bune și rele deopotrivă, așa că nu are sens să-și pierzi timpul și energia cu scenarii pline de negativism.

 

Creează ceva – fie că este vorba despre profesia ta, fie despre familia ta – creează și constuiește mereu câte ceva și lasă-ți amprenta asupra lumii. Nu trebuie să fii Michelangelo (în variantă feminină) și nici măcar J.K Rowling (autoarea seriei Harry Potter). Doar să nu lași creativitatea și imaginația ta să se ofilească…

 

Selectează-ți cu grijă gândurile – alege să te oprești doar asupra celor care îți dau o stare de bine. Nu te pierde în scenarii meschine, răzbunări și mici bârfe – îți irosești energie și te încarci negativ. Vei observa că, pe măsură ce înveți să selectezi gândurile bune pentru tine, se va face ordine și în viața ta – vor rămâne doar acei oameni care te influențează în bine și te vei găsi în curicumstanțele potrivite pentru a evolua.

 

Acceptă-ți punctele slabe și iubește-te așa cum ești, fie că este vorba despre un rid sau un colăcel în plus, fie despre modul în care reacționezi la anumite situații. Fii mai tolerantă cu tine, dar și cu ceilalți. Fiecare are propriile lui griji, care-l determină să aibă uneori reacții poate prea agresive sau nepotrivite.

 

Descoperă cine ești și celebrează-ți individualitatea. Fii tu însăți – toate celelalte persoane sunt luate! – spune o vorbă plină de tâlc. Ne petrecem jumătate din viață încercând să fim ca ceilalți și suferind că nu avem hainele, mașinile, casele și vacanțele lor, iar cealaltă jumătate o consumăm încercând să ne regăsim. De ce să aștepți a doua parte a vieții tale, ca să vezi cine ești și ce vrei cu adevărat?

 

Alcătuiește-ți o listă de dorințe – cu toate acele lucruri pe care ai dori să le faci în această viață. Trece pe ea chiar și dorințele care ți se par nerealiste acum.

 

 

Învață ceva nou mereu – mergi în fiecare an într-un loc pe care nu l-ai mai văzut, înscrie-te la un curs, fii deschisă pentru un nou interes/ o nouă pasiune.

 

 

Fă un exercițiu pentru o săptămână, la fiecare câteva luni:  scrie în fiecare zi 3 motive pentru care te bucuri că ești în viață. Prinși în caruselul problemelor de zi cu zi, luăm lucrurile mici și mari de bune și uităm să le apreciem.

 

Acordă-ți în fiecare zi luxul unei plăceri. Obișnuită să fii mereu la datorie ca soție și mamă, uiți de tine. Găsește acele lucruri care îți fac plăcere – fie că este vorba despre a savura o ceașcă de cafea dimineața, înainte să se trezească cei mici, sau despre o oră de înot – și programează-ți timpul în așa fel încât să-ți acorzi măcar o plăcere pe zi. Fără să te simți vinovată pentru asta!

Mai multe articole