Cum stii daca ai un uter dublu (didelf) si cum te afecteaza asta

Uterul dublu, sau didelf, este o anomalie congenitala rara. La fatul de sex feminin, uterul se dezvolta initial sub forma a doua tuburi, iar pe masura ce bebelusul creste, tuburile se unesc si creeaza un singur organ: uterul.
Cumva insa, in cazul femeilor ce au uter dublu, cele doua tuburi nu se unesc complet.
In schimb, fiecare se dezvolta intr-o structura de sine statatoare. Un uter dublu se poate prezenta cu un col uterin, aferent unui vagin sau, mai comun, fiecare uter poate avea colul sau, iar vaginul este impartit in doua de un perete din tesut, despartindu-l in 2 sectiuni distincte.

Cele mai multe femei cu uter dublu au sarcini sanatoase, insa aceasta malformatie poate creste riscul de pierdere de sarcina sau nastere prematura.

Simptome – Cum stii daca ai uter dublu

Adesea aceasta malformatie nu este insotita de vreun simptom anume.
Unele femei dintre cele diagnosticate cu uter dublu au acuzat dureri puternice la menstruatie, ce ar putea fi corelate cu existenta acestei malformatii.
De cele mai multe ori insa, femeile se prezinta la medicul ginecolog cand, incercand sa foloseasca tampoane interne, sangele continua sa iasa prin cealalta sectiune a vaginului (cunoscut si ca sept).

Asadar, cum stii daca ai uter dublu? Primul semn sunt sangerarile, desi exista un tampon deja introdus in vagin.

De ce se dezvolta uterul dublu si cum afecteaza femeile

Medicii nu sunt siguri care este motivul pentru care unii bebelusi se dezvolta cu doua utere, in timp ce ceilalti se dezvolta normal.
E probabil insa ca un factor important sa fie istoricul genetic.

Complicatii asociate cu uterul didelf

Majoritatea femeilor ce sunt diagnosticate cu uter dublu duc vieti obisnuite, au parte de vieti sexuale obisnuite, sarcini si nasteri normale.
Uneor insa, uterul dublu poate predispune femeia ce are acest diagnostic la:

  • Infertilitate
  • Avort spontan
  • Nastere prematura
  • Anomalii la nivelul rinichilor

Sursa: mayoclinic.org

Mai multe articole