Dacă bebelușul nu doarme bine

Cei mai mulți dintre bebeluși au probleme cu somnul. Asta pentru că în primele săptămâni după naștere, ei încep să-și stabilească tiparele de somn-veghe, așa-numitul ritm circadian, iar adulții de multe ori sabotează fără să vrea aceste încercări. Ce poți face tu dacă bebelușul nu doarme bine:

Nu mai trage draperiile

Atunci când îl pui la culcare pe timpul zilei, nu-i trage draperiile și nici nu aprinde lumina când îl bagi în pătuț, de noapte bună. Cel mic trebuie ajutat să perceapă diferențele de lumină pe parcursul zilei și nopții, pentru a-și putea stabili tiparele de somn-veghe.

Mută ora de culcare

Cei mai mulți părinți culcă bebelușul foarte târziu, pentru că întârzie băița de seară ca să fie ambii prezenți la marele moment. Specialiștii spun însă că bebelușii dorm mai mult și mai profund dacă sunt duși în pătuț înainte de ora 20.

Învață-l să să liniștească singur

Nu te repezi să îl iei în brațe la primul scâncet, când se trezește peste noapte. Bebelușul trebuie să învețe să se liniștească singur. Iar când tu te repezi noaptea să îl iei în brațe, îi transferi mare partea din agitația și anxietatea ta, ceea ce îi tulbură și mai tare somnul. Dacă se trezește peste noapte și plânge, vorbește-i pe un ton liniștitor și mângâie-l pe cap, fără a-l ridica însă în brațe și evitând contactul ochi în ochi.

Păstrează răcoare

Cu cât este mai răcoare în camera lui, cu atât bebelușul doarme mai bine. 18 grade este temperatura ideală care favorizează un somn profund, chiar dacă noi adulții preferăm căldura în dormitor. Nu instala în camera celui mic aeroterme sau calorifere electrice – usucă aerul și cresc riscul de moarte subită. Este de preferat să-l pui în pătuț după ce ai aerisit camera. Sau chiar să-l adormi afară și să-l trasferi tiptil în pătuțul lui – dacă altceva nu funcționează. Sigur, asta nu în plină iarnă, dar cât temperaturile sunt relativ blânde este o metodă care funcționează.

Lasă-l în pătuțul lui

Contrar părerii generale, bebelușii care dorm cu părinții nu dorm mai bine. Dimpotrivă. Studiile arată că prin comparație cu micuții care au propriul lor pătuț și camera lor din prima zi după venirea din maternitate dorm mai mult și mai profund decât cei care împart patul sau camera cu părinții.

foto Shutterstock

Mai multe articole