De câtă apă are nevoie un copil

În teorie, sugarii nu au nevoie de alta apa in afara de cea aflata in compozitia laptelui matern sau a formulelor, spune medicii. Excepție fac zilele caniculare când, din cauza traspirației excesive se pierde apă, iar cei mici nu pot bea atât de mult lapte încât să le acopere tot necesarul de lichide. Atunci se impune suplimentarea cu lichide – ceai sau apă plată fiartă și răcită. Uite de câtă apă are nevoie n copil.

Copiii mici (Atentie! nu este vorba despre nou-nascuti) au nevoie de 1,2 litri de lichid pe zi. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa-i puneti sa bea o sticla de apa. Tineti cont si de faptul ca apa se gaseste si in fructe, in ceaiurile pe care i le dati micutului, in lapte. Este de preferat sa-i dati copilului sa bea apa plata, decat sucuri, pentru ca apa nu contine indulcitori.

Copii mici se deshidrateaza foarte repede. O stare prelungita de varsaturi sau diaree ii determina sa piarda multa apa din organism. Aveti deci grija la astfel de stari si duceti copilul imediat la medic daca le observati.

Câtă apă conțin alimentele

Aliment  Procent de apa/kg
apa 100%
salata 95%
pepene verde 92%
broccoli 91%
grapefruit  91%
lapte 89%
suc de portocale  88%
morcovi 87%
iaurt  85%
mar 84%

 * Sursa: American Dietetic Association

Ce fel de apă bem?

Apa de la robinet este tratata chimic si purificata, ceea ce duce la schimbarea proprietatilor acesteia. De asemenea, aceasta ajunge in casele noastre print-un sistem de conducte. Plumbul din conducte sau aliajele de lipit ale acestora pot patrunde in apa.

Plumbul este periculos pentru sanatate, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Apa de la robinet este tratata cu clor, pentru a indeparta bacteriile si alti paraziti. Atunci cand clorul reactioneaza cu alti compusi organici ai apei, duce la producerea de Trihalometan, care este cancerigen(studiile efectuate pe animale au dovedit acest lucru).

Trihalometanul se formeaza in procesul de epurare a apei, in statiile de tratare, astfel incat, apa din retele este indeajuns de incarcata cu acest compus. Pe parcursul incalzirii apei, cantitatea de trihalometan creste, insa prin fierbere, compusul se degradeaza.
Daca folositi apa de la robinet, asigurati-va ca o fierbeti bine inainte.

Apa plata provine dintr-o sursa ce a fost supusa unor teste riguroase pentru a stabili calitatea ei. Aceasta ete obtinuta prin foraje de mare adancime.

Nu este tratata chimic, cu exceptia faptului ca se poate adauga dioxid de carbon natural.
De aceea majoriatatea pediatrilor recomanda pentru bebelusi folosirea apei microbiologic pura.

Apa minerala (carbogazoasa) este uneori obtinuta din apa de la robinet, re-purificata si careia i se adauga dioxid de carbon industrial.

Sursa: Alimentatia sugarului si a copilului mic’, Ed. All
Foto: Shutterstock.

Mai multe articole