De ce copiii nu pot fi crescuți după reguli stricte

Orice părinte va afirma că nu exista formule standardizate pentru educarea unui copil, și că această responsabilitate implică acceptarea altor sfaturi. Dar asemenea opinii ignoră, adesea, înseamnătatea factorului central: însuși copilul.Uite de ce copiii nu pot fi crescuți după reguli stricte.

 

Studii recente, efectuate asupra a peste 14.600 de perechi de gemeni au demonstrat ca genele parintilor influenteaza sensibil maniera in care copiii sunt crescuti.

„In aceasta perioada exista o presiune considerabila asupra parintilor in ceea ce priveste educarea unor copii eficienti, atat social, cat si academic’, crede Reut Avinun, de la Universitatea din Ierusalim. „Cum copiii nu se nasc tabula rasa, am considerat important sa explorez situatia din punctul lor de vedere, ca sa arat cum pot ei influenta mediul in care traiesc, si mai ales comportamentul parintilor’. Intr-adevar, cele mai multe studii se concentreaza pe problema influentarii copiilor de catre parinti, neglijand importanta reversului ecuatiei respective.

Pentru a cerceta acest revers, Avinun s-a aratat preocupata de evolutia gemenilor. Ipoteza de la care a pornit a constat in ideea ca daca parintii ii trateaza pe gemenii identici (care poseda, in totalitate, genele parintilor) intr-un mod mai asemanator decat se preocupa de gemenii non-identici (avand, in medie, doar jumatate din genele acestora), va putea confirma faptul ca zestrea genetica a copiilor influenteaza modul in care ei sunt educati.

32 de studii care vizeaza gemenii au descoperit ca trasaturile dobandite ereditar de catre copii au efect asupra comportamentului patern. Deosebirile de genotip devin, prin aceasta cauzalitate, cai prin care copiii manifesta reactii diferite fata de mediul pe care il populeaza. De pilda, un copil antisocial este in mult mai mare masura predispus la o educatie in spiritul unei discipline dure decat unul normal din punct devedere social.

Intr-un studiu recent, cercetarile grupului KNAFO a ajuns la concluzia ca baietii lipsiti de autocontrol vor determina o atitudine materna negativa. Explicatia acestei corelatii este, de asemenea, de natura genetica. Un anume genotip masculin – o regiune polimorfa a genelor care codifica transportul de serotonina, coreleaza, deopotriva, cu autocontrolul dezvoltat de baieti si cu nivelul atitudinii pozitive manifestate de catre mame. „Cu alte cuvinte, gradul de stapanire de sine, determinat pe cale genetica, in privinta baietilor, influenteaza, la randul sau, atitudinea materna’ precizeaza Avinun.

citește continuarea articolului aici

Foto Shutterstock

Mai multe articole